torstai 31. tammikuuta 2013

Tein tammikuussa

Tammikuu meni jo. Ennen joulua tuntui, ettei ikinä tule tammikuu ja kevääseen on ikuisuus.
Tammikuussa tapahtui:

Oli kylmä ja palelin takasta ja pattereista huolimatta. Laitoin kahdet villasukat päällekkäin.
Pysyttelin sisällä, luin kirjoja ja neuloin yhdet lapaset, yhden myssyn ilman tupsua, kahdet rannikkaat ja 3/4 yhdestä kynsikkäästä.

Katsoin telkkaria liikaa, istuin liikaa nojatuolissa, söin liikaa makeaa (ihan vähän liikaa).

Kävin töissä vähän vastahakoisesti, join kahvia työkavereiden kanssa, haukottelin iltapäivällä.
En potenut yhtään flunssaa, olin väsynyt ja aamuherätykset olivat vaikeita.

Katselin puutarhakirjaa, suunnittelin ottavani kohta siemenet esille, keräsin kuivia lehtiä pelargoneista.

Lainasin kirjastosta 25 kirjaa ja selasin niitä ja luin muutaman. Kuuntelin autossa cd:ltä Rowlingin uutta ei-Potteria. Kun sain sen loppuun, aloitin alusta, koska en enää muistanut mitä alussa oli tapahtunut.

Puhuin äidin kanssa puhelimessa kerran tai kaksi viikossa ja kuuntelin kun hän selitti miksi ei halua kotiin ateriapalvelun ruokia.  Äiti oli vaihtanut kaupassa rollaattorin toisen naisen kanssa ja sen palauttamisesta tuli seikkailu. Äidin kauppamatkatkin ovat nykyään seikkailuja. Olen kieltänyt häntä menemästä yksin mökille.

Murehdin asioita ja olin välillä alakuloinen.  Kirjoitin ystävälle sähköpostia ja hän lohdutti minua.

Kirjoitin yhdeksän blogikirjoitusta (tämä on kymmenes) ja otin valokuvia lumesta, taivaasta ja puista. Katselin kesävalokuvia ja muistelin kesää. Unohdin kesän viileyden ja sateisuuden ja puutarhatöistä kipeän selän ja käden.

Tähän on laitettava kesäkuva, koska on vasta tammikuun loppu ja kesään on niin pitkä aika.


tiistai 29. tammikuuta 2013

Juniorin erikoinen elämä

Ahkerana kirjaston käyttäjänä kannan kotiin kirjoja pienen sivukirjaston verran. Aika monet kirjat ovat ns. katselukirjoja, joita selailen nojatuolissa, ja joista joskus poimin ideoita omaan kotiin. Useimmiten vain olen kateellinen ihmisille heidän kauniista kodeistaan, joissa on leveät lattialankut, korkeat huoneet ja vanhat kaunislasiset ikkunat. Kadehdin myös heidän salaisia, lehteviä puutarhojaan, joissa vesi solisee ja rehevät kasvit kukoistavat. Tiedän tietysti, että kuvilla voi valehdella, ja että ehkä minunkin puutarhastani voisi jostain kulmasta ottaa tuollaisia kuvia.

Luen myös oikeita lukuromaaneja, varsinkin talviaikaan. Puutarhaan ei vielä pääse, enkä ole lenkkeilevää tyyppiä. Olen viime aikoina huomannut lukiessani kummallisen asian. Minun on vaikea keskittyä enkä muista henkilöitä, jos lasken kirjan välillä pois. Varsinkin jos tulee välipäivä lukemiseen, joudun palaamaan taaksepäin ja tarkistamaan keitä nämä henkilöt oikein ovat. Olen jopa harkinnut muistilapun tekemistä kirjaa lukiessani, tyyliin Tim ja Tina ovat naimisissa, heidän poikansa Sam seurustelee Kittyn kanssa ja sitä rataa. Olenkohan tulossa vanhaksi, vai onko vain nykyajan hektinen työelämä vienyt kovalevytilani niin vähiin, ettei siellä ole tilaa tiedostolle Kirjat.

Sain eilen illalla loppuun Ron Curry Jr:n kirjan Juniorin erikoinen elämä. Pitkästä aikaa jokin kirja kolahti. Juniorin ollessa vielä äitinsä vatsassa ääni kertoo hänelle maailmanlopun päivän ja ajankohdan, n. 36 vuoden kuluttua. Tämä tieto vaikuttaa Juniorin elämään ratkaisevasti. Junior miettii koko ajan onko millään hänen tekemisillään mitään väliä, kun kaikki kuitenkin loppuu. Hänen on myös päätettävä kertooko hän tietonsa muille ihmisille.

Mielenkiintoista on mielestäni se, miten kaiken päättymisen päivämäärän tietäminen vaikuttaa Juniorin elämään niin voimakkaasti. Hänellä on tietysti vaihtoehtoja miten elää elämäänsä. Hän voisi tulla kiihkouskovaiseksi tai koettaa elää mahdollisimman hyvän elämän. Hän kuitenkin valitsee alkoholin ja riippuvuudet, eristäytymisen ja vieraantumisen läheisistään. Hän saa kuitenkin uuden mahdollisuuden ja kirja toisenlaisen lopun.sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Aurinko!
Käytiin järvellä kävelyllä tänään. Lunta oli sen verran että sai vähän kahlata. Tuli mieleen että olisipa luistimet. Ihan luistelujää.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Kulunutta kauneutta
Katselin kuviani ja eteen tulivat nämä Pärnussa pari vuotta sitten ottamani kuvat. Huomasin matkan jälkeen, että olin kuvannut minilomalla lähinnä erilaisia taloja. Arkkitehtuuri on aina kiehtonut minua, harmi ettei tullut hakeuduttua arkkitehtiopintoihin aikanaan.Olihan siellä vähän siistimpiäkin taloja. Virossa on vielä sellaista vanhanajan meininkiä, vaikka varmaan häviämässä sielläkin.

I came across these pictures taken from Pärnu a couple of years ago. I seem to have taken pictures of houses mainly.

tiistai 15. tammikuuta 2013

Talvikuistilla

Siivosin joulun jälkeen viileältä kuistilta enimmät kuivat lehdet ja tarkastin pimeysvaurioita. Jotkut kukat näyttävät aika raasuilta. Pelargonit venyvät pituutta.  En ole kaikkia pelargoneja leikannut alas. Kohta (helmikuussa) on aika ottaa niistä uusia pistokkaita juurtumaan.


Tänä vuonna en vienyt yhtään kukkia kellariin pimeään. Ne unohtuvat sinne niin helposti kastelematta. Niinpä huomasin, että viime kesänä istutetuilla sinisarjoilla alkaa tulla uutta vihreää piippaa jo nyt tammikuussa. Ne ovat toisaalta hyvin kylmänarkoja, joten kellari saattaa olla liiankin kylmä paikka niille joinakin talvina. Peittelin niitä nyt vähän säkkikankaalla, että ne uinahtaisivat vielä vähäksi aikaa. Kuistilla on talvella pidetty sähköpatterin avulla lämpö 10 - 15 asteessa.Joulukukat alkavat jo raasuuntua. Jouluruusun istutan keväämmällä ulos. Olen saanut siellä menestymään jo parin vuoden jouluruusut. Siellä ne varmaan tänäkin vuonna kukkivat, hangen alla. Madonnapatsas ja pikkukasvihuone ovat kirpputorilöytöjä.

My cool porch in winter stores my pelargonias and other summer flowers, as well as the remains of my Christmas flowers. The hellebore I will plant in my garden later. The madonna and the little greenhouse are flea market finds.

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Maalausprojekteja 2012


Lipasto
Tämä mäntypuinen lipasto näytti aika surkealta ennen, tummunut, kansi täynnä läikkiä kukkien kastelusta. Irrotin ovet ja laatikot erikseen hiottavaksi. Hiomisen jälkeen maalasin pohjamaalilla ja sitten Helmi-kalustemaalilla. Ilme raikastui melkoisesti.


Pieniä maalausprojekteja
Kynttiläpuun on tehnyt isäni joskus 70-luvulla. Se oli puunvärinen ja halusin siitä valkoisen. Alunperin näissä käytettiin Aarikan pieniä pyöreitä kynttilöitä. En tiedä tehdäänkö niitä vielä. Tässä on nyt enkelikellon kynttilät.

Pikkuhyllyn ostin kirppikseltä vitosella. Se oli huonossa maalissa. Liimasin taustaksi samaa tapettia, jota meillä on käytetty mm. wc:ssä ja maalasin sitten sivut ja hyllyn Helmillä. Kuvassa on myös pinnatuoli, joita minulla on neljä odottamassa raaputusta ja maalausta. Osa on jo hiottu. Niistäkin tulee valkoiset.

torstai 10. tammikuuta 2013

Projektit 2012 osa II

LAUTASHYLLY


Menin syksyllä puutöihin, kun jouduin pitämään entisöinnistä välivuoden. Siellä rakentelin tämän lautashyllyn. Käytin tähän vanhaa ja uutta puuta; hyllyt on sahattu liimapuulevystä, sivut ovat vanhoista ikkunalaudoista työpaikalta ja rimat höylätty ja sahattu omasta uusiokäyttövarastosta. En koskaan heitä mitään pois ennen kuin olen miettinyt, voisiko tavaraa käyttää jossain muualla. Olen sitä mieltä että maailmassa on jo aika paljon tavaraa, ja ellemme halua kohta laittaa rojusaarta maapallon ulkopuolelle, täytyy materiaalien kierrätystä alkaa tosissaan harrastaa.

Maali on itse valmistamani munatemperamaali. Ohje siihen löytyy täältä blogista toisaalta otsikolla Temperamaalia.

Lautasetkin on haalittu kirppikseltä ja osa äidiltä. Aloin kerätä lautasia jo pari vuotta ennen tätä hyllyä.

This plate rack I made in my carpentry evening classes. I used new and recycled wood and the paint is my own egg tempera paint. The plates are old too, mostly from flea markets.

PYYKINKUIVAUSTELINE


Tein tämän pyykinkuivaustelineen, koska meillä ei ole kuivausrumpua eikä talvikuivauspaikkaa lakanoille ja muulle isolle pyykille. Näin tällaisen pienemmän telineen kuvan jossain lehdessä ja suunnittelin sen pohjalta tämän itse. Päätyrimat ovat uusiokäyttövarastostani ja kuivausrimat ovat yksinkertaisesti harjanvarsia. Telineen saa litistettyä kasaan. Mitat ovat sellaiset, että lakana mahtuu siihen hyvin kuivumaan. Tätä voi myös käyttää kesällä ulkona vaikka maton kuivatukseen tai vaatteiden tuuletukseen.

I made this drying stand for drying bed linen indoors in the winter time. It is useful also for airing clothes outside or drying carpets and rugs. I used recycled timber and the rails are broom handles.

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Projektit 2012: osa I

Uuden vuoden alussa ihmiset tapaavat katsella taaksepäin menneeseen vuoteen. Minäkin keräilin kuvia omista projekteistani viime vuodelta. Harrastan entisöintiä ja kaikenlaista rakentelua ja askartelua. Viime keväänä olin entisöinnin iltakursseilla ja syksyllä aloitin puutöissä. Näistä on valmistunut muutama työ.

MUSTA NOJATUOLI


 Tätä tuolia aloitin tehdä jo edellisen vuoden puolella. Valmistuminen oli hidasta, koska iltakursseja on vain syys-talvi-kevätkauden kerran viikossa 2,5 tuntia kerrallaan. Tämän tuolin jouduin tekemään aika alusta.
Tältä se näytti ennen. Tein selkänojapehmusteen alusta lähtien itse, koska se oli jossain vaiheessa kadonnut. Selkänojan kulma on säädettävä.

VALKOINEN KEINUTUOLI

Ennen:

Sain keinutuolin lahjaksi tässä kunnossa. Ensin ajattelin tehdä siitä entisenvärisen, mutta kun olin putsannut ja "riisunut" sen, tuli mieleeni kuva aurinkoisesta kuistista valkoisine huonekaluineen, ja niin keinusta tuli tällainen:


Tein kuvan oton jälkeen siihen vielä ohuen istuintyynyn tuosta selkänojan kankaasta.

Ehdin vielä aloittaa huutokaupasta huutamieni pinnatuolien (4 kpl) pintojen raaputusta, jota olen myös jatkanut syksyllä puutöissä.

People like to look back in the beginning of a new year. I also got together some of my projects from last year. I've been attending evening classes and repairing old furniture. Here are some examples of my work.tiistai 8. tammikuuta 2013

KuvaongelmiaOlen ollut jumissa blogin kanssa. Yritin laittaa tänne projekteja viime vuodelta, mutta en saanut kuvanlisäystoimintoa toimimaan. Luin jostain, että kannattaa vaihtaa selainta. Firefoxin kanssa tämä toimiikin hyvin. Olipa outoa kun en saanut blogia päivitettyä. Ilman kuvia se tuntuu vähän tylsältä. Palaan projekteihin tuonnempana.

I was not able to add pictures to my blog. Now I've gone round the problem by using Firefox. I'll get back about my projects for last year later.

tiistai 1. tammikuuta 2013

En lupaa mitään

 
Vuoden ensimmäisenä päivänä voi vesisateessa vain muistella näitä aikoja. Aika monena vuonna on uutenavuotena satanut vettä. Muistan sen siitä, että aina on vaikeuksia saada kynttilät pysymään palamassa vesisateessa.


Huomenna on edessä arki ja paluu töihin. Joulu on takana ja jotenkin on vähän apea olo, dagen efter olo. Joulun koristeet tuntuvat jotenkin menneen talven lumilta. Tekisi mieli jo riisua ne pois. Loppiainen on kyllä jo viikonloppuna.

En tehnyt Uuden Vuoden lupauksia. En enää lupaa mitään etukäteen. Mutta silti voisin koettaa nyt saada itseäni nojatuolista ylös ja vähän liikkeelle. Valoisuuden lisääntyminen auttaa siinä. Täällä maalla on niin pimeää, että lenkille lähtö ei talviaikaan oikein innosta.

Voisin myös koettaa olla vähemmän ärtynyt. Ei antaisi pikkuasioiden häiritä itseään niin paljon. Olisi kiitollisempi. Asiat ovat kuitenkin aika hyvin. On katto pään päällä ja lämmintä ja ruokaa. On riittävästi terveyttä. On läheisiä joille voi kiukutella. On työtä ja toimeentulo.

Päivät alkavat pian pitenemään ja valon määrä lisääntyy. Odotan sitä. Olen kevätihminen. On hyvä että on kaikki neljä vuodenaikaa, mutta keväällä minä vasta tunnen eläväni. Pian voi alkaa katselemaan siemenkuvastoja.


On the first day of the New Year it is raining, again. It always seems to rain on New Year. I know this because I always have trouble keeping the candles outside burning in the rain.

I haven't made any promises for the New Year, I don't usually. But I could try to make the effort and get some more excercise. I'm not so keen on jogging in the dark and cold in winter time. When the days get longer and lighter, maybe then I get more energy.

I could also try to lighten up. Not be so angry and grumpy all the time, about small matters. To be more thankful about things that I have. Roof over my head and food and warmth. Being healthy enough, having a family and a job. All reasons to thank about.

The days will be getting longer and lighter. I'm looking forward to it. I'm a spring person. I like having all the four seasons, but spring time is my favourite. Then I become alive. It will soon be time to start browsing the seed catalogues.