sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Vanhoja hirsiä ja ikkunoiden kunnostusta

Kasvihuoneen rakentaminen on alkanut. Mies oli aloittanut ulkorakennuksen päädyn purkamista viime viikolla. Vanhan saunan seinä oli jo aika huonossa kunnossa. Osa hirsistä on aivan lahoja, tupajumit ovat tehneet käytäviään.


Laudoitus on purettu alaosalta ja hirret paljastuvat kevätauringolle.Siinä mistä hirret on pudotettu, on pahvin takana saunan lauteet.


Hirsiseinään on sahattu aukko keskitukiparrua varten. Ikkuna on nostettu talteen.


Ulkorakennuksen vintillä oli yli 30 vanhaa ikkunaa, useita eri kokoja ja eri kuntoisia. Yllättävän hyvin säilyneitä kuitenkin. Aloitin vanhan maalin skrapaamisella. Näistä ikkunoista tarvitsee ottaa vain irtilähtevä maali irti ja hioa. Jopa vanhat kitit ovat hyväkuntoisia. Ikkunoiden ulkopuoli maalataan punamullan värisellä öljymaalilla ja sisäpuolelta valkoisella.

Hyviä välineitä ovat kuvassa olevat skrapat sekä hammasharjan näköinen pieni teräsharja, joka tasoittaa maalialueiden reunoja. Pesen ikkunoiden sisäpuolelta ikkunapaperin jämät pois.
Tätä vanhinta lajia olevaa ikkunaa ei tarvitse paljon raaputtaa, maali on melkein jo hävinnyt. Pyöristettyihin profiileihin käytän kaarevaa sikliä, ettei terävä kulma revi profiilia rikki. Irrotan lasin niistä pokista, joissa kittaus joudutaan uusimaan. Kitin irrotuksessa on oltava varovainen, ettei lasista tule entistä. Täytyy myös muistaa poistaa lasituslangan pätkät lasin päältä ennen lasin irrotusta. Kun lasi on otettu pois, loput kitin jämät voi poistaa käyttämällä kuumailmapuhallinta apuna.Ikkunoiden mittaamisessa ja lajittelussa oli jo aikamoinen homma. Yhteen puitteeseen joutuu laittamaan paikkapalaa.

Maalauskäsittelystä löytyy useita erilaisia neuvoja. Rakennusapteekin ohjeissa neuvotaan öljyämään pokat ennen maalausta. Maalarimestari Kalevi Järvinen ei kannata öljyämistä; hänen mukaansa öljy muodostaa kovan pinnan, johon maalia on vaikeampi saada tarttumaan. Itse en ole öljyämistä käyttänyt, vaan olen tehnyt itse sinkkivalkoisen pohjamaalin, jolla olen käsitellyt pokat ennen pintamaalia. Ensimmäinen kerros tehdään vähän vernissalla ohennetulla öljymaalilla. Öljymaalilla maalataan aina ohuesti ja maali hierotaan kunnolla pintaan. Ohjeissa neuvotaan käyttämään hyvälaatuista pyöreää pensseliä. Täytynee lähteä pensselin ja maalin ostoon seuraavaksi.

We're making a conservatory - greenhouse - orangery - in our old outbuilding. The sauna of the house used to be in this outbuilding in the 1960s - 70s and the timber in the walls has some moisture damages. We're making a framework for the whole gable wall and we're using old windows stored in the attic. I've drawn up a plan on Excel to make sure the windows fit in the space. There's a lot of work with the windows; scraping, replacing rotting wood, puttying, painting. I'm dreaming of growing vine and tomatoes, maybe a fruit tree like peach or apricot in a big pot. I salvaged a piece of plate, made of several smaller pieces, with a wonderful patina. I might put it on the wall. The space will be high, all the way to the ceiling, when finished.

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pöhkö pesä ja vihreät


Yritin tehdä pääsiäiseksi jotain koristeita. Sain aikaan tämän pöhkön pesän. No, onhan se luonnonvärinen, eikä keltainen. En erityisemmin pidä keltaisista koristeista. Pyörittelin pesän villiviinin oksista ja kaadoin sisään höyheniä. Nämä pienet höyhenet ovat sitten hankalia; muovipussissa ne sähköistyvät ja tarttuvat joka paikkaan, paitsi sinne minne yritän niitä laittaa. Laitoin sitten pilkullisia karkkimunia vielä pesään. Kanaverkkoa vähän ympärille ja siinä. Hohhoijaa, pitäisiköhän mennä jonnekin koristelukurssille.

Sain sitten jotain aikaankin tänään; kävin ulkorakennuksen vintillä laskemassa ja mittaamassa vanhat ikkunat sitä kasvihuonetta varten, jonka teemme (ihan varmasti!) tuohon ulkorakennuksen päähän. Ikkunoita oli kaikkiaan 38 kpl + pari pientä kehystä. Ajattelin ettei niistä vielä mitään synny. Tein sitten excelillä summittaisen piirustuksen rakennuksen päädystä, kun ei parempaa piirustusohjelmaa ollut. Tein excelin ruuduista neliön muotoiset ja päätin että ne ovat 10x10 senttiä. Piirsin päädyn (reunaviivoilla!) ja aloin sijoittaa siihen ikkunoita periaatteella että pystyyn tulee koolingit n. 100 sentin välein ja vielä väliinkin tukipuu. Ikkunat olivat leveydeltään 47-54 cm. Laittelin niitä sitten päätyyn ja ruksasin ikkunaluettelostani samalla käytetyt pois. Yllätyksekseni sain melkein koko päädyn täytettyä olemassa olevilla ikkunoilla, vieläpä symmetrisesti sijoitettuna. Muutama liian korkea jäi vielä ylikin.


Tässä näkyy tekninen kypsymättömyyteni; en keksinyt muuta tapaa saada kuvaa tänne kuin ottamalla tietokoneruudusta valokuvan, joten siksi kuva on niin huonotasoinen. Mutta periaate siitä näkyy kyllä.Tämänhetkiset taimet ja kylvökset ovat tässä. Tomaatteja on vasta 8 kylvettyä Gardener's Delightia, kirsikkatomaattia. Etualalla oleva laatikko on jättiverbenaa. Se itää tosi hitaasti. Ruukuissa on rucolaa, basilikaa ja timjamia. Pikkupoteissa on kelloköynnöstä ja (huokaus) paria lajia kärhöjä (Clematis fusca ja integrifolia), joita yritin jo viime keväänä saada taimelle, turhaan. Koetan vielä uskoa, että niistä tulee jotain, etteivät raukat masennu. Viimeksi ne olivat ulkona itämässä, nyt kokeilen idättää sisällä. Olisikohan jollain kokemusta niistä?

Ikkunassa on muuten perjantain kirppislöytö, tiffanytähti 3 eurolla. Ostin toisenkin sellaisen. Tulevaan kasvihuoneeseen, tietysti! Ostin myös 2 euron violetin trikoopaidan ja 5 euron peltitarjottimen, jossa nuo vasemmanpuoliset taimet ovat.


Talvetin sinisarjani tällä kertaa viileällä kuistilla, kun ne eivät jotenkin osanneet siitä itse mennä kellariin. Heitin vain säkin päälle että ovat pimeässä. Kuitenkin ne alkoivat säkin alla tehdä vihreää jo tammikuussa. Niille pitäisi laittaa lisää multaa ja aloittaa ravinnekastelu. Näyttävät aika ruipeloilta. Nämä ovat viimekeväisiä juuria, viime kesänä ne eivät vielä kukkineet lainkaan. Sinisarja kuulemma pitää pienehköstä ruukusta. Nämä on kuitenkin varmaan jo ruukutettava vähän isompiin.

Onneksi ensi viikolla on pääsiäinen ja minulla vapaapäivä torstaina, 3 päivän tynkäviikko töissä. Kotona tuntuu olevan nyt niin paljon puuhaa, ettei ehtisi enää töihin.

I've been drawing up plans for my coming green house. I'm making the front side out of old windows. I drew up a plan on excel and tried to match my windows in the space. Surprisingly enough, there's almost enough windows for the whole wall.

Something green; my African lilies (?) have started to grow and I have some seedlings too; rucola, basil, thyme, and I'm expecting my tomatoes (Gardener's Delight) to come up any day now.

torstai 21. maaliskuuta 2013

Projekteja - Tilda morsiuspari

Helposti kyllästyvänä ihmisenä tykkään uusista projekteista. Käsityön alalla olen kokeillut kaikenlaista - ainakin vähän aikaa. Joitakin vuosia sitten innostuin Tone Finnanderin Tilda-töistä, kun satuin kirjastosta tuomaan kotiin yhden Tilda-kirjan. Teinkin sitten aika nopealla aikataululla yhden Tilda-enkelin äidilleni äitienpäivälahjaksi. Olin sitä työpaikalla paketoimassa, kun työkaverini näki sen ja tilasi heti lapsenlapselleen sellaisen. Laitoin jossain vaiheessa kuvan facebookiin ja sain toiselta työkaverilta tilauksen: tekisinkö hänelle morsiusparin Tilda-kaavoilla. Hän halusi viedä sen kesällä häälahjaksi kaverilleen.Aika kauan siinä meni, mutta oli tosi mukavaa suunnitella ja etsiä kankaita ja pitsejä ja nauhoja. Innostuin sitten päällystämään lahjalaatikonkin niille.

Loppujen lopuksi kaverini ei päässytkään häihin ja piti morsiusparin itsellään. Tämän jälkeen en ole tehnyt Tilda-nukkeja, mutta kylläkin muita pieniä sisustusjuttuja, kuten istuintyynyjä ja tossuja.

I made this Tilda bride and groom for a friend to be given as a wedding present some years ago. I got interested in Tone Finnander's Tilda patterns, and made a couple of Tilda angels first. It was fun looking for the fabrics, laces, ribbons and sequins. As all my projects, it was fun while it lasted.

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Kissojen suhde-elämää

Meillä oli pitkään neljä kissaa, sisarukset Fanny ja Mafalda eli kotoisammin Maffe, sekä näiden pennut Lotta ja Miiru. Kissat elivät pitkän ja onnellisen elämän ja poistuivat yksi kerrallaan keskuudestamme, kunnes jäljellä on vain Miiru, keväällä 18 täyttävä vanhapiikamme. Kissamme liikkuivat pihapiirissä vapaana. Neljällä kissalla oli keskenään välillä pientä nahistelua. Parhaiten tulivat toimeen keskenään äiti-tytär -parit. Fanny ja Lotta olivat kaikkein ihmisläheisimpiä ja tunkivat aina syliin, kun joku istahti hetkeksi. Maffella ja Miirulla oli läheiset välit, mutta Miiru on aina ollut itsenäinen ja erilainen. Se saattoi räpätä muita kissoja pehmeästi naamaan, jos ne tulivat väärällä hetkellä lähentelemään. Joskus se kuitenkin saattoi olla muita kohtaan hyvinkin hellämielinen.


Kun vain Lotta ja Miiru olivat jäljellä, Miiru alkoi hyväksyä Lotan kaverikseen. Se saattoi vieläkin välillä säikytellä Lottaa ja ajaa sitä takaa. Lotta-rukka oli pienenä saanut höykytystä naapurin kissalta ja oli sen jälkeen vähän arempi muita kissoja kohtaan. Se oli hyvin epäluuloinen Miirun herännyttä kiinnostusta kohtaan ja väisti mieluummin kuin jäi odottamaan mahdollista löylytystä.


Miirun ilme kertoo, että siedän tuota tyyppiä tuolla takana niin kauan kuin se käyttäytyy kunnolla. Laitan sen helposti ojennukseen, jos alkaa rettelöidä. Lotta näyttää siltä kuin sen tekisi mieli lähteä varmuuden vuoksi toiseen paikkaan lepäämään. (Lotalla on leikattu korvanlehdet vaaleiden vähäkarvaisten korvien ja ulkoilmaelämän aiheuttaman melanooman takia).

Kun Lotta viime kesänä menehtyi, Miiru alkoi puhumaan. Se oli naukunut hyvin vähän neljän kissan koplassa eläessään. Luulen että se etsi Lottaa ja komensi sitä tulemaan esiin piilosta. Lisäksi Miiru otti tässä vaiheessa määrätietoisesti Aikamiespojan uudeksi isännäkseen. Meistä muista se ei niin piittaa. Käy välillä naukumassa, että kakan saa nyt käydä peittämässä. Karauttaa sitten yläkertaan ja naukuu Aikamiespojalle, että kävin kakalla. Menen nyt nukkumaan.


Täältä se Miiru ei kyllä älyä mua etsiä!

lauantai 16. maaliskuuta 2013

Kasvihuonekuume
Tällaisen minä haluaisin (kuva Lantliv-lehdestä). Ison kasvihuoneen, mieluiten lämmitettävän. Olen tästä Miehelle puhunut monta vuotta. Hän on hitaasti lämpiävää sorttia, varsinkin jos rahan pitää liikkua. Tänään näytin tätä kuvaa (taas) ja hän virkkoi, että pitää katsoa sitä ulkorakennuksen eteläpäätyä, saisiko siihen rakennettua tuollaisen.

Minä menin ihan sanattomaksi ja aivot alkoivat raksuttaa. Ei ole tullut pieneen mieleenkään moinen mahdollisuus. Meillä on pitkä vanha ulkorakennus, jossa on liiteri, verstas, autotalli ja eteläpäädyssä vanha ulkosauna, jota ei ole käytetty vuosikymmeniin. Saunapääty on aika lahossa kunnossa ja sille pitäisi tehdä muutenkin kohta jotain. Päädyn leveys on 5,8 metriä ja saunan seinä on vajaan 4 metrin kohdalla. Ulkorakennuksessa on vintti, mutta tästä kasvihuoneesta olisi tarkoitus tehdä kokokorkea. Koko pääty ikkunalle. Saunassa on hormi ja siis paikka uunille tai kaminalle. Jos tekisi vähän eristystä, saisi puolilämpimän tilan, jota voisi pitää pienellä lämmöllä talvellakin.Mahtavaa!


Ulkorakennuksen vintillä on jonkin verran talon vanhoja ikkunoita. Niitä voisi käyttää hyväksi. Tilaan täytyy tehdä leveät ovet, joista saa kottikärryn sisälle. Meillä on varastossa pari vanhaa lasillista väliovea kunnostettavaksi. Unelmoin jo, miten sisälle voi laittaa laatoista lattian ja muurata tomaateille kaukalon. Saan puutarhatyökaluni ja ruukkuni varastoitua sinne. Sinne mahtuisi ainakin pieni kahvipöytä tuoleineen. Pääty on kaakkoon päin, joten valoa siellä tulee riittämään aamusta pitkälle iltapäivään. Nyt lumi äkkiä sulamaan siitä!


Omenapuussa näyttäisi olevan taas piippoja leikattavaksi. Toivottavasti huomenna on aurinkoa, niin pääsen ulkotöihin!


perjantai 15. maaliskuuta 2013

Lukemista

Kävin eilen kirjastossa maksamassa sakkoni (6 euroa) ja etsin pikaisesti vähän luettavaa. Olen tänä talvena lukenut enemmän kirjoja kuin aikoihin. En ole oikein jaksanut keskittyä projekteihin pitkän ja pimeän talven aikana, ryhtyminen on ollut vaikeaa. Kirja on helpompi ottaa käteen kuin neule tai muu luova työ silloin kun mieli on ainakin puolimusta.

Olen kirjaston suurkuluttaja. Rakastan kirjastoja, en tulisi toimeen ilman niitä. Minulla on yleensä vähintään parikymmentä kirjaa kerralla kotona, joskus enemmänkin. Kevät- ja kesäaikaan luen vähemmän, silloin on puutarhassa puuhaa ja tekemistä riittää muutenkin. Talvella luen ja selailen puutarhakirjoja ja sisustuskirjoja. Lisäksi luen kaunokirjallisuutta suomeksi ja englanniksi. Kuuntelen autossa CD:ltä ruotsinkielisiä kirjoja, koska pidän rikssvenskan ääntämyksestä.

Tykkään anglo-amerikkalaisesta kirjallisuudesta, johtuen ehkä opiskeluajan lukulistoista. Vähemmän luen suomalaisia kirjailijoita. Lempiluettavaani ovat mm. Paul Auster, Kate Atkins, Siri Hustvedt, Joyce Carol Oates, Margaret Atkinson, Carol Shields, Anne Tyler, ja keitä niitä nyt onkaan. Nimimuistini on rapautunut työviikon jälkeen. Kotimaisia luen satunnaisesti, mm. Märta Tikkasta ja Merete Mazzarellaa. Aiemmin luin dekkareita, nyt vähemmän. Olen kerännyt Agatha Christietä englanniksi, minulla on varmaan yli 80 hänen kirjaansa. Tykkään myös sciense fictionista pieninä annoksina.


tiistai 12. maaliskuuta 2013

Remonttisuunnitelmia


Valon lisääntyessä alkavat mielessä kutkuttaa remonttisuunnitelmat. Alakerrassa on työhuone/vierashuone, jota on vain maalattu taloon muuton jälkeen. Huoneella on taipumus kerätä käsistä laskettua tavaraa ja muuttua rojuhuoneeksi. Sinne heitetään narulta puhtaat pyykit odottamaan käsittelyä. Pöydälle tulee kasattua huushollista kerättyä tavaraa odottamaan lajittelua oikeille paikoilleen.


Olen miettinyt huoneen käyttötarkoitusta. Olen kerännyt sinne käsityötarvikkeeni, ompelukoneen sekä kankaat ja langat. Laitoin sinne vintiltä pölyä keräämästä vanhan LP-levysoittimen ja virittimen käyttökuntoon, mutta totesin että joko virittimessä tai kaiuttimissa on vikaa, koska ääni särisee. Ostin jopa uuden neulan levysoittimeen. Olisi mukavaa kuunnella vanhoja levyjä. Mietin myös pianon siirtämistä olohuoneesta tähän huoneeseen. Olohuoneessa ei voi soittaa, koska siellä on useimmiten tv auki, ja piano on epäkäytännöllisesti tv:n vieressä. Se pitäisi myös virittää. En ole soittanut vuosikausiin, mutta voisiko soittotaitoa alkaa viritellä uudelleen?

Huoneessa on ikkunat kahdella seinällä ja sen vuoksi olen käyttänyt sitä myös taimien kasvattamiseen keväällä. Siinä on hyvä valo ja huoneen voi pitää sopivan lämpöisenä patterien säätämisellä.


Olen suunnitellut huoneeseen työpöydäksi käytöstä poistettua väliovea, joka on hyvän kokoinen, 2 metriä pitkä. Siihen voisi laittaa irtojalat, esim. Ikealta löytyy punaisia jalkoja. Oven voisi päällystää vahakankaalla tai kankaalla. Vierashuoneen sänkynä toiminut levitettävä nuorisolaveri täytyy siirtää yläkertaan. Meillä käy kyllä niin harvoin yövieraita, että vierashuoneeksi on turha varata omaa tilaa. Kaikkien toimintojen mahduttamista yhteen tilaan rajoittaa vielä huoneen pienehkö koko ja vähän hankala L-muoto. Työpöytä olisi lisäksi kiva saada ikkunan eteen. 


Olemassa olevat kalusteet eivät kaikki mahdu huoneeseen. Lisää hyllytilaa tarvitsisi käsityötarvikkeille sekä stereoille, jotka tällä hetkellä ovat erilaisten lipastojen ja pikkupöytien päällä. Huoneen tulisi myös näyttää siistiltä ja kivalta silloin kun siellä ei ole mitään työtä meneillään. Tarvitaan siis jonkinlainen verhosysteemi hyllyjen eteen.

Valkoinen paneliseinä saa jäädä, muut seinät tapetoidaan. Olen ajatellut jotain kukallista, tai lintuja, kukkia, tai sitten ruudullista yksinkertaista tapettia. Vaihtoehtoja on liikaa. Pääasia on kuitenkin toiminnallisuus ja selkeys. Saa nähdä mitä tästä tulee.

I've been thinking about renovating again. The guest/work room needs doing something. It is too crowded with the guest bed, arm chair, dresser and chairs. There's even an old excercise bike standing there. The room has too many functions. I want it to be a study, a working space, where I can sew and design and maybe play records on my old turntable, or play the piano. The piano is now in the living room, right next to the television, impossibly placed for playing. It also needs tuning. I haven't played it for years. Maybe it is time to start again?