tiistai 30. huhtikuuta 2013

Taimien kasvatusta ja ikkunan kittausta

Kasvihuoneen rakentamisen välissä koetan muistaa hoitaa taimia ikkunalla. Tomaatit venyvät jo aika pitkiksi. Tuli taas kylvettyä reilusti, minulla on n. 25 tainta. Onneksi on tulossa tilaa niille lisää.


Sain muutaman chilipaprikan taimenkin. Näitä en ole ennen kasvattanutkaan. Mukava nähdä mitä näistä tulee, ja saanko niistä myös satoa.


Taitavat nämä ruusukaalin ja parsakaalin taimetkin venyä aikamoisiksi, ennen kuin niitä pääsee maahan istuttamaan. Taisin laittaa liian aikaisin. Joudun ehkä jonkinlaiseen lavaratkaisuun turvautumaan.


Kelloköynnöksiä laitan kasvamaan joka kevät. Niiden runsas lehdistö peittää mukavasti näkymiä ja vaikka kukat tulevat vasta syksymmällä, ovat ne sitäkin komeampia. Taimikasvatusvaiheessa vain joutuu innokkaita kärhiä irrottelemaan milloin mistäkin naapurista.


Kasvihuonetyömaalla on oltu joka päivä aamusta pitkälle iltapäivään. Olen saanut käteni kipeäksi ikkunoiden raaputuksesta. Laitoin käteen tällaisen tukisiteen vähän tukemaan. Käsi näyttää vähän turvonneelta. Pitäisi varmaan pitää vähän taukoa välillä.


Yhtenä aamuna herättyäni keksin, että kasvihuoneen pellonpuoleisten ovien eteen voisi tehdä pienen terassin, josta lähtisi kokolevyiset portaat yhteen suuntaan ja luiska toiseen suuntaan. Mieskin innostui ajatuksesta. Tähän se tulisi.


Tässä vielä viitettä millainen työ noissa ikkunoissa on ja ennen ja jälkeen -kuvat, ei tosin ihan samasta ikkunasta. Ulkopuoli maalataan punaisella ja sisäpuoli valkoisella.Punaiseksi maalattuja, eli ulkopuoli kunnossa, on nyt 5 kpl. Lisäksi on pohjamaalattuja, kittausta odottavia 3-4 kpl. Sitten on eri vaiheissa olevia aikamoinen määrä. Osasta on kitit ja lasi poistettu ja ne odottavat pohjamaalausta. Osa on pesty ja niistä on raaputettu enimmät maalit. Joistakin joutuu irrottamaan tippalistan tai saranat pois. Aika paljon työtä siis vielä jäljellä. Ikkunoita on kaikkiaan n. 35 kpl.

Mies on jo kysellyt ikkunoiden perään, haluaisi kiinnittää ylimmäiset ikkunat, että pääsee suunnittelemaan päädyn laudoituksia. Ostimme 10 litran purkin Uulan Italianpunaista keittomaalia lautojen maalaukseen. Sitä voi käyttää myös talon huoltomaalaukseen. Ikkunakittiä kävin ostamassa Rakennusapteekista 2 kilon purkin. Se olikin yllätyspurkki. Yleensä kittipurkki on ollut käyttövalmis, mutta tässä olikin kitin päällä kerros vernissaa ja ohje, että kitti ja vernissa tulee muokata yhteen ja notkistaa. Se ei ollutkaan ihan pieni tehtävä. Jouduin pilkkomaan kitin pieniksi palasiksi ja hieromaan käsin palat öljyyn. Olen itse tehnyt kyllä kittiä aiemmin, mutta silloin tein liitujauhosta ja öljystä. Se oli helpompaa työstää. Mutta nyt on iso purkillinen kittiä valmiina. Ostin samalla kittiveitsen ja hyvän öljymaalipensselin, joka maksoikin melkein kaksikymppiä.

My seedlings are getting big, especially the tomatoes. I have about 25 tomato plants. I also grow broccoli and brussels sprouts this year. I hope the weather will get warmer soon.
The green house windows are a huge task for me. My hand pains me a lot, I have tried a cast for it. I've painted 5 windows red on the outside. The others are in various stages, some are ready scraped, some base painted. All in all I think I have to prepare 35 windows. That's a lot. I hope my hand will take it.

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Kevätkierros pihalla


Kauan kaivattu loma! Tein tänään ikkunankittauksen ja muun päivätyön jälkeen kierroksen pihalla. Kukassa oli ainakin jouluruusu. Ilta-auringossa kukat oikein hohtavat.
 

Krookukset vasta alkavat työntää terälehtiään aurinkoon. Nämä ovat viime keväänä istutettuja, uusimpaan kukkapenkkiin. Helmihyasintit ovat aikaisimpien kevätkukkijoiden joukossa.Kasvimaalle unohtunut mintturuukku tuoksuu ihanalle; pienet mintunlehdet työntyvät jo mullasta. Kumma ettei ruukku ole särkynyt pakkasessa. Vieressä pilkottaa sormustinkukan lehtiruusuke. Niitä ilmestyy esille milloin mistäkin. Raparperin ihanat punaiset lehtinuput ovat hyvässä kasvussa.

 Vaurioitakin on tullut talven aikana. Tämä vaaleanpunainen rhodolajike on tainnut palelluttaa latvalehtensä, tai sitten nämä ovat aurinkovaurioita. En laittanut varjostusverkkoja tänä keväänä.


Näkymä kasvihuoneesta pellolle tulee olemaan hieno. Tuohon aukkoon tulevat ikkunalliset ovet. Ilta-auringossa ei kasvihuone enää kylve valossa, ainakaan näin keväällä kun valo tulee alhaalta. Mies sai laitettua vintin väliseinän pari päivää sitten. Se on tehty - kierrätyshengessä tietysti - vanhan saunan paneleista, joista on leikattu kantti pois ja käännetty nurja puoli päällepäin. Olen tutkiskellut Panu Kailan kirjasta maitomaalin teko-ohjetta. Maaliin tulee rasvatonta maitoa, sementtiä tai kalkkia ja titaanivalkoista kuivapigmenttiä. Yksinkertainen ja halpa maali. Ajattelin kokeilla sitä tuohon seinään. Sen pitäisi kestää ihan ulkokäytössä jopa 30 vuotta. Se riittää kyllä minulle.


Raaputin tänään vähän ikkunoita ja pohjamaalasin kaksi ikkunaa ja laitoin kahteen ikkunaan lasin ja pellavaöljykitit. Oli tosi tuulinen päivä, aamupäivällä oli melkein lämmin.

Onnistuin nappaamaan eilen illalla kuvan Miirusta keittiössä. Se menee nykyään karkuun jos yritän kuvata sitä. Muistaa vielä eläinlääkärireissun varmaan, ja luulee että yritän ottaa sitä kiinni.


I made a tour of the garden this evening. Not many flowers yet, just the white hellebores and pearl hyacints. The crocuses are just starting to bloom. I'm on leave for a week, so I have time to scrape windows during the day. I put glass and putty on two windows today. I'm thinking of making my own milk paint (casein) for the inner wall of the green house. It contains milk, cement and titanium white colour powder. It should be durable for up to 30 years.

lauantai 20. huhtikuuta 2013

One track mind

Valitan, mahdolliset lukijat: minun päähäni ei nyt kerta kaikkiaan tällä hetkellä mahdu muuta kuin kasvihuone ja kaikki siihen liittyvä. Ehkä kohta kyllästyn aiheeseen. Tosin tänään kävimme kirpparilla, alunperin katsastamassa muuatta rautakaminaa, jonka olemme siellä nähneet. Se vain oli edelleen liian kalliin tuntuinen, joten jäi vielä kauppaan. Sen sijaan bongasin juuri kasvihuoneeseen (!) sopivan pikkuhyllyn, jonka voi laittaa ikkunan viereen pikkutaimien kasvatusta varten. Hylly oli minun mielestäni vähän kallis, 25 euroa, mutta mielestäni täydellinen paikkaansa. Ostin myös pyörällisen ruukunalustan (1,50 e), kun sekin sopii teemaan.Haeskelen tällaisia rauta- ja metalliesineitä kasvihuoneen somistukseksi. Tässä riittääkin pitkäksi aikaa mukavaa kirppiskiertelyä, astioita kun ei mahdu enää keittiön hyllyille, enkä saa ostaa yhtään pellavapyyhettä enää. (Ostin tosin myös yhden sinikuvioisen kahvikuppiparin, älkää kertoko kenellekään!)

Mieskin osti itselleen lenkkarit kirppikseltä, ihan pitämättömät. Tänään hänellä oli kasvihuoneessa vuorossa piipun paikkausrappaus. Minä puolestani sain pohjamaalattua viisi ikkunaa aurinkoon kuivumaan. Kittaus seuraavaksi, sitten päällysmaali. Mukavaa kun jokin asia vähän edistyykin. Tuli myös takapakkia; rikoin tänään taas yhden lasin. Yhdessä ikkunassa oli niin naftin kokoinen lasi, etten saanut sitä millään irti, vaikka kuumailmapuhalsin kittejä kuinka. Sitten kuului vain naps. Mietin tuossa että jospa laittaisi ylimääräisen välipuun johonkin ikkunaan, kun tulee noita vajaaruutuja.


Nyt on lumet hävinneet sen verran, että jouluruusut tulivat esiin. Niissä on tosi paljon kukkia, ei ole ennen ollut niin paljon. En muistanut ottaa kuvaa vielä. Yksi rhodo on jostain syystä melko ruskettunut, liekö saanut aurinkoa liikaa. En ole varjostanut tänä vuonna ollenkaan. Myös kartiokuusissa on ruskeaa. Kukkapenkeistä nousee piippoja joka paikassa. Kevät tulee kohisten.Odotamme jäidenlähtöä lähijärvestä minä päivänä hyvänsä.

I'm sorry, dear reader: I've got just one thing on my mind and it is the green house. Maybe I'll get bored soon. Today a visit to the flea market in search of a stove for the green house. We didn't buy one, but we found some shelves, good for small nursery plants. Also a plant stand with wheels. I base painted 5 windows, ready for the putty. I also broke a window. It was so tight for the frame, that I had a hard time getting it out. The hellebores are in bloom, a lot of the snow has melted.

torstai 18. huhtikuuta 2013

MuistilistaOlen tehnyt mielessäni listaa mitä kaikkea haluan tänne orangerieen (vai orangeriehin?). Saa nähdä mahtuuko kaikki.
 • tomaateille ja kurkuille puiset vanhat perunalaatikot, lisäksi mustia muovipaljuja
 • isoja ruukkuja hankittava
 • kasveja: pieni oliivipuu on jo hankittu, viiniköynnös, sitruspuu, jokin muu hedelmäpuu, pari hortensiaa (pidän erityisesti limenvärisistä), klematiksia ruukuissa esim. nurkkiin
 • varjostussysteemi, esim. Ikeassa on läpikuultavia paneliverhoja ja kiskoja; niistä voi ainakin ottaa mallia, verhot voi tehdä itsekin 
 • hyllyjä seinälle ruukkujen ym. tarvikkeiden säilytykseen
 • nauloja tai naulakkoa puutarhatyövälineille
 • isoja vesiastioita, joihin voi laittaa vettä lämpenemään ja varastoimaan lämpöä
 • vanha pöytä olisi kiva löytää jostain ja pöydän ympärille esim. pienehköjä korituoleja
 • lisäksi tarvitaan työpöytä ruukuttamista varten
 • varastossa ollut vanha mäntylipasto laitetaan johonkin seinän viereen; siihenkin saa mahtumaan tarvikkeita ja vähemmän esteettiset muoviruukut
 • ja se kaunis rautakamina olisi ihana saada; yhden sellaisen olen kirppiksellä nähnyt ja silitellyt monta kertaa
Olen kerännyt ideakuvia mm. Keltainen talo rannalla -blogista. Kiitos sinne!


Miiru odottelee kovasti säiden lämpiämistä ja käy ulkona vain piipahtamalla pikaisesti. Ne vanhat kolottavat luut nääs. Mutta kyllä se kevät sieltä kohta tulee, ihan varmasti.


sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Orangerie etenee

Viikonloppuna on taas painettu kasvihuonetyömaalla. Olen päättänyt että siitä tulee Orangerie. Kasvihuone kuulostaa niin - no, kasvihuoneelta, tiedättehän. Orangeriessa on tyyliä, orangerie vaatii jo sisustukselta jotain muuta kuin pikkusievää kasvihuonetyyliä. Olen printannut netistä löytämiäni ideakuvia ja pää on välillä aika pilvissä. Sitten kun katsoo miltä työmaalla näyttää, on vaikea kuvitella tyylikästä orangerieta. Tässä alla pellon puolen kaksoisovien paikka.Sotkuiseltahan se tällä hetkellä näyttää. Hirsiä pitkin ja poikin, järkyttävän suuri kasa yläpohjan täytettä, jotain hiekkapitoista töhnää pihalla. Panelikasoja, lautakasoja, ikkunapinoja.Tuollainen hieno patinoitunut peltiteos löytyi muurin yläpuolelta välikatosta. Sanoin heti miehelle, että älä heitä pois, minä teen siitä seinälle hienon taustan jollekin kasville.

Tällä hetkellä raaputan ikkunoita tuon epäkäytännöllisen telinesysteemin päällä. Se on selälle sopivalla korkeudella, mutta kaipaisi jonkinlaista pöytätasoa päälleen. Se on kuitenkin sateensuojassa, joten työskentely onnistui myös lauantaina, jolloin oli sateinen päivä. Mies tuolla taustalla kengittää verstaan ja orangerien välistä seinää. Huonoja hirsiä oli tosi paljon, onneksi on paikkamateriaalia. Ja onneksi on mies joka ymmärtää hirsihommien päälle.


Tästä kuvasta näkyy kattopalkkeja, eli tästä kohdasta on välikatto purettu. Tuohon takaseinän kohdalle tulee seinä myös yläosaan. Oikealla näkyy saunan muuri, joka täytyy kunnostaa, että saa laittaa vaikka kaminan.

Tänään olin aivan poikki kun tulin ulkoa vasta joskus iltaseitsemän paikkeilla. Kävin kahdessa vuorossa raaputtamassa ikkunoita. Aamupäivällä pesin kristallisoodalla parempikuntoisia ikkunoita, joista tarvitsee vain raaputella irtoava tavara pois. Välillä syömään ja sitten pienen levon jälkeen taas ulos.

Olen ajatellut maalata alaosan hirret valkoiseksi valon takia ja katon sisärakenteet voisi laittaa vaikka mustalla tai tummanharmaalla. Lattian betonin ajattelin kokeilla maalata ruudulliseksi betoluxilla. Pukuhuoneen puolella on lankkulattia, jonka voi maalata samalla ruutukuviolla, niin tulee yhtenäisemmän näköinen. Siihen sopisi hyvin pieni pöytäryhmä.

More work on our green house project this week end. In fact, I've decided to call it Orangerie. It sounds much more sophisticated than green house. In these pictures you can see that it gets worse before it gets better. The whole place is a mess at the moment. There's a lot of work with replacing rotten timbers, and the work is very untidy. Fortunately I have a husband who knows his business, and is professional enough to tidy up after his work.

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Kissoistakin välillä, ryijyasiaa

Muutamilla lempisivuillani on esitelty kissojen ryijyjä, jonkinlainen haaste. Kyllä niitä meiltäkin löytyy.


Tässä Miiru silloin kun Lotta oli vielä elossa. Kun Lotta kuoli, Miiru siirtyi yläkertaan eikä tullut enää vatsaansa esittelemään.

Ja tässä sitten Lotan vastaavat ruumiinosat:


3/4-ryijy

ja kokoryijy.


Merkkejä keväästä


Tulotien vieressä on pieni kaistale maata näkyvissä. Se vähän lohduttaa, kun näkymä toiseen suuntaan on taas tämä.

Klematis sinnittelee hangen alla. Huomaa (huono) hieno itsetehty tuki. Oikealla näkyy juuri ja juuri hangen yllä palanen rhodon lehteä. Huokaus!

Kyllä siellä havujen alla on laventeli. Toivottavasti hengissä. Mutta varmasti viikon päästä tämäkin näkymä on jo toisenlainen.


Tähän penkin etureunaan istutin viime kesänä ruukussa kasvatetut laventelintaimet. Toivottavasti ovat hengissä!

So few are the signs of spring yet. The snow slowly withdraws and reveals more and more earth. This is where I planted my lavender plants last summer. I hope they're still alive.

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Ruukutusalusta

Puutöiden iltakurssia on jäljellä enää yksi kerta. Korjaan siellä yhden ikkunan alapokan ensi kerralla. Minulla on vielä maalaamatta seinälle laitettavat linnunpöntön näköiset yöpöydät. Tein myös välityönä yhden tarpeellisen tavaran: ruukutusalustan. Se on kätevä laittaa minne tahansa pöydälle silloin kun tarvitsee tehdä multahommia sisällä. Pohja on vanerinpala, jonka löysin verstaasta. Sivuiksi laitoin helmiponttipanelia, kun sitä sattui olemaan. Laitoin sivut pikkuruuveilla kiinni pohjaan. Maalasin koko komeuden kahteen kertaan savenvärisellä Osmo Colorin peittävällä puuvahalla, jota jäi wc:n lattian maalauksesta. Hyvä ja käytännöllinen ruukutusalusta tuli.I made this potting base in my carpentery evening class. It shields my table from compost when I plant my seedlings. It is made from a piece of plywood and some wainscoting that was left over from renovating work. I painted it with a wood wax from Osmo Color.

lauantai 6. huhtikuuta 2013

Ikkuna numero 22


Työn alla tänään ikkuna no 22. Mikä ei suinkaan tarkoita, että se on 22. korjattu ikkuna. Olen raaputtanut ehkä 6 ikkunaa, ja niissäkin on vielä työtä. Tämä oli ensimmäinen, josta rikoin lasin. Kitit olivat huonossa kunnossa ja irrottelin niitä toisesta päästä. Ahnehdin vähän ja nostin lasia, ajattelin ujuttaa lasin kittien alta pois. Kuului poks ja lasi oli poikki 25 cm kohdalta. No, ehkä lasin voi käyttää jossain yläreunan kulmapalassa.Tähän ikkunaan joudun laittamaan paikkapalaa tuon huonokuntoisen alapienan paikalle. Onneksi vintille jäi vielä parit ylimääräiset kehykset, josta voi ottaa samanlaatuista puuta.

Tänään meinasi tulla kolmas maailmansota. Niinhän meidän remonteissa aina jossain vaiheessa käy. Mies on tehnyt päädyssä purkuhommia ja pystyttänyt pystytolppia ja tukirakenteita. Rakenne tuettiin vanerikaistaleilla, koska päällä on tiilikaton paino, eikä seiniä voi noin vain purkaa ilman tukia. Olin seurannut toisella silmällä rakentamista, siis olin nähnyt, mutta en rekisteröinyt. Tänä aamuna heräsin ja tajusin yhtäkkiä, että ne vanerituet olivat liian leveitä. Olin täysin vakuuttunut, että koko kasvihuonerakennelma on ihan pilalla ja siitä tulee kamala.


Kävin mittailemassa vaneripuitteita ja kokeilin ikkunoita niihin väleihin. Ikkuna tulee siis sisäpuolelle tuota vaneritukea vasten. Vanereita joutuu vielä säätämään ikkunoiden mukaan, koska melkein kaikki ovat vähän erilevyisiä. Miehellä tämä oli tietysti tiedossa, mutta minä hätiköin tapani mukaan tuomitsemaan koko homman. Vanerin päälle tulee ulkopuolelle vielä lauta, joka tulee maalattavaksi punamullalla. Samanvärisellä öljymaalilla maalataan myös ikkunan ulkopuitteet.

Homma siis etenee kovaa vauhtia, siitä huolimatta, että ansiotyö häiritsee viikolla harrastuksia. Tänään mies sai purettua pellon puoleisen seinän kasvihuoneen osalta (tuossa yläkuvassa oikealla takana). Siihen tulee pariovet lasilla, jotka toin työpaikan roskalavalta kun siellä tehtiin remonttia. Miehen jemmassa oli ovenpielikehikko, joka käy siihen hyvin.


Siis tähän tulee ne pariovet. Niistä tulee aika lailla lisää valoa, kun ovissa on korkeat lasit. Tähän tulee luiska, josta pääsee kottikärryllä sisälle. Aika hapanta tavaraa olivat hirret tässäkin. Ulkoseinistä ei paljon saa ehjää hirttä talteen.


Jo nyt huomaa miten lämmin paikka tämä on. Aurinko porottaa tälle seinälle melkein koko päivän. Kasvihuoneeseen ei ole toistaiseksi paljon rahaa kulunut. Meillä on ollut varastossa puutavaraa jota mies on kärrännyt milloin mistäkin ilmaiseksi. Ikkunat tulevat omasta takaa. Ei olla vielä ostettu muuta kuin litran purkki Teho ikkunamaalia. Löysin jopa omista jemmoistani purkinjämän Uulan sinkkivalkoista pohjamaalia, jolla voin maalata kokonaan raaputettavat ikkunat ennen kittausta ja maalausta. Purkki hölskyi vielä ravistettaessa, joten maali on kunnossa, pitkästä varastoinnista huolimatta. Se näissä öljymaaleissa on hyvä juttu, että ne eivät kuivu varastossa ihan heti.


Kiroilin K-Raudassa, kun en löytänyt pellavaöljykittiä ikkunoihin, muuta kuin sellaisessa tuubissa, joka laitetaan siihen puristustelineeseen. 300 ml tuubi maksoi yli 15 euroa. Kotona minulla oli vajaan 400 ml vanha purkki, joka oli maksanut 3,35 euroa ehkä 6 vuotta sitten. Vähänkö järkyttävän kallista ja turhaa laittaa sama tavara erilaiseen purkkiin ja tuollainen kiskurihinta. Eikä siellä ollut vernissaakaan. Onneksi kotoa löysin vielä entistä. Ei ole K-Rauta perinnerakentajan kauppa. Täytyy lähteä Rakennusapteekkiin reissulle.


Tässä on pihan puolen sivu, vielä purkamatta. Tähän tulee myös korkeammat ikkunat samaan tapaan kuin päädyssä.

 
Saunapäädyn vielä pystyssä olevat väliseinät puretaan viimeisenä, sitten kun vintiltä on tyhjennetty lattiatäytteet ja poistettu lattia. Hirsiväliseinästä saa hyvää varahirttä tuleviin tarpeisiin.

Olen parannellut piirustuksia ja lisännyt niihin väriä. Piirustus elää rakentamisen ja sen myötä tulevien tilanteiden mukaan. Helpointa olisi tehdä piirustukset jälkikäteen. :)


Our new conservatory is taking shape. We're using old windows from the house.