lauantai 22. helmikuuta 2014

Suklaapuusteja ja mullan mylläystä

Tänään leikkasin vähän pelargoneja ja lisäilin niille multaa. Laitoin muutamia leikkaamiani latvoja vesilasiin juurtumaan, saa nähdä onko liian aikaista vai juurtuvatko. Tein myös vähän kylvöksiä. Etsiskelin sopivia kylvöastioita, ja koska olin selannut Kierrätyspuutarha-kirjaa, mietin kaikenlaisia muussa käytössä olleita astioita.


Niinpä olen kylvänyt keijunmekot jäätelörasiaan, paprikat mansikkahillopurkkiin ja kelloköynnökset leivosrasiaan. Otin myös kuistilla talvehtineen keijunmekon esille, siivosin kuivista lehdistä ja istutin uuteen multaan. Se on tässä vasemmalla ruukussa. Jos oikein tarkkaan katsoo, voi ehkä nähdä vähän vihreää tuossa jäätelörasiassa: siellä on muutamia keijunmekkoja jo itänyt. Kylvin myös kuukausimansikkaa, uusi tuttavuus minulle.


Mimmi ei suostunut luovuttamaan kissansänkynä toiminutta tarjotinta taimikäyttöön, vaan tunki samalle tarjottimelle. Neuvottelut tarjottimen vuokraamisesta ovat käynnissä.


Vaikka kovasti yritän pitää kissajutut Puutarhakissat-blogissa ja kertoa täällä muita asioita, on vaikea kuvata mitään ilman että kuvaan tulee kissa. Ne vain ovat niin kiinnostuneita kaikesta tekemästäni. Tässä Veera tarkistaa mitä tuli kylvettyä. Taustalla pari elvytettävää pelargoniaa.


Käytän muuten multahommiin tällaista tekemääni multa-alustaa, joka on periaatteessa niinkuin vanhanaikainen leivinlauta. Siinä multa pysyy kätevästi laitojen sisällä. Tämä kuva on viime keväältä, ei minulla totisesti vielä noin isoja taimia ole. Käsittelin tämän Osmon peittävällä puuvahalla.

Ai niin, sain muuten ensimmäisen blogihaasteeni Naukulan mammalta, kiitos siitä! Tämä oli tuolla Muistikirja-blogin puolella. On kunnia vastata ekaan haasteeseeni!

1. Lempivärini sisustuksessa. Vaikea arvata, kun näitä kuvia katselee. Valkoinen, punainen ja ripaus sinistä. Pidän yleensäkin värikkäistä sisustuksista, mutta taustana on minusta valkoinen mukavan rauhallinen.

2. Designesine tai huonekalu, joka ei ikinä tule meille. Tähän täytyy kyllä vastata rehellisesti, että ei varmaan mikään tule, kun ei ole niihin varaa. Mutta sanoisin, että olen hivenen kyllästynyt Alvar Aallon taivutetusta puusta tehtyihin huonekaluihin. Enkä osta ensimmäistäkään Aalto-maljakkoa.

3. Hurmaavimmat henkilöhahmot tv:ssä. Yksi kaikkien aikojen suosikkini on Frasier. Pidän myös Miss Marplesta ja Mr. Poirotista. Marpleista paras on Geraldine McEvan. Hän vastaa parhaiten mielikuvaa, joka minulle kirjoista on syntynyt. Sitten tietysti myös Hyacinth Bucket (lausutaan Bukee).

4. Suosikkini leivonnassa. Näitä on paljon, mutta yksinkertainen on parasta: korvapuustit. Tein juuri tänään pullataikinan, litran taikinan ihan käsin, koska yleiskoneemme sanoi sopimuksen irti juuri joulun alla. Tein ihania suklaapuusteja. Niihin tulee väliin voita, kaakaojauhetta ja tomusokeria.

5. Viisi blogisuosikkia. Tämä on minullekin vaikea, kun hyviä on niin paljon. Kissablogeista suosikkini on Naukulan kerho, Helmi on vain niin ihana. Puutarhablogeista voisi mainita Saaripalstan ja Marian koti ja puutarhan. Hauskoista teksteistä ja kuvista pidän huskyistä ja lapsista kertovassa Suden hetki -blogissa. Kivaa tekemistä ja käsitöitä on monessakin blogissa, sanotaan nyt vaikka Eilen tein. Tuosta sivupalkista löytyy paljon muita kivoja blogeja, joita seuraan säännöllisesti.

Heitän haasteen eteenpän Harmaata arkea -blogiin, Mielen lumoa -blogiin ja  Romppalaan.


 Mukavaa viikonvaihdetta tytöiltäkin, jotka lämmittelevät takan edessä rinkuloissaan.


torstai 20. helmikuuta 2014

Ilonaiheita


Ei olisi uskonut miten paljon iloa kotiin voi tuoda kaksi kissanpentua. Joka päivä saa nauraa, ja stressiarvot on varmaan aika alhaalla. On niin mukava seurata tyttöjen touhuja, kun kaikki uusi on niin ihmeellistä ja tutustumisen arvoista. Se rakkaus minkä näiltä luontokappaleilta saa on jotenkin niin pyyteetöntä ja laskelmoimatonta.

Aamu alkaa hymyllä, kun vatsan päälle ponkaisee kehräävä kissa, joka työntää märän nenänsä omaan nenään kiinni. Toinen puree hellästi sormea ja hyrisee kuin pieni tehdas. Kisut tulevat mukana vessaan ja istuvat totisena omalla laatikollaan. Sitten mukaan suihkuun, tosin pysytellen kaukana vesisuihkusta. Keittiössä hankaudutaan jalkoihin niin kauan että ruokaa tulee kuppiin. Sitten yhdessä lukemaan lehteä, lehden päällä maaten tietysti. Pian alkaa juoksu ympäri huoneita.

The cats are a constant source of joy. They wake us up in the morning by their purring and they come and nestle near the neck and face, offering their wet noses. They help with every chore and give us their selfless love. Every new thing is of interest to them. I'm so looking forward to the spring with them in the garden.


Myös kasvihuone on ilonaiheeni. Kissanpennut eivät ole vielä olleet ulkona, mutta olen käyttänyt niitä viikonloppuisin kasvihuoneessa totuttelemassa viileämpään ilmaan. Ne ovat aivan innoissaan päästessään sinne. Turkki pörhöttyy ja silmät ovat pyöreät. Sitten mennään peräkanaa ympäri kasvihuonetta.

My greenhouse is another source of joy. I take the cats to visit it on the weekends. They love going there, with their eyes round with wonder and their fur fluffed.


Veeraa kiinnostaa patioruusu, joka on paketoitu pahinta pakkasta (!) vastaan perunasäkkiin ja harsoon. Pian ruusu varmaan alkaa työntää uutta versoa, kun valo lisääntyy ja aurinko alkaa lämmittämään kasvihuonetta.Kasvihuone on talvella vähän romuvarasto. Siellä on kätevää säilyttää kaikki istutuskäyttöön tulevat astiat ja ruukut, kesältä jääneet multapussit, lannoitteet ja taimiruukut. Valoisasta kasvihuoneesta on paljon mukavampaa etsiä taimikasvatuksessa tarvittavia tavaroita kuin pimeästä liiteristä. Myös ulkokalusteet säilyvät täällä kuivina.

The greenhouse is a handy place for storing my pots and garden stuff. It is nice to look for small pots for my seeds in the light greenhouse. I also store my garden furniture here, where it's dry.Ulkokalusteet alkaisivat olla maalausta vailla. Olen miettinyt jotain muuta väriä, kun valkoinen nuhraantuu niin äkkiä. Vanhat perunalaatikot odottavat uutta multaa ja tomaatintaimia. Vielä ei ole kuitenkaan tomaatin kylvön aika. Ajattelin että tänne suureen kasvihuoneeseen olisi mukava saada pienoiskasvihuone, jossa säilyisi lämpö ja kosteus silloin kun ei ole vielä riittävän lämmintä. Valoa täällä olisi riittävästi.

The old potato crates are waiting for new compost and tomato plants. Now is not the time to sow tomato seeds, however. I have to wait until March. If I had a small greenhouse inside my big greenhouse, I could grow my plants here earlier. That's a thought.Nostin syksyllä kelloköynnösruukut kasvihuoneeseen jatkamaan kesää vielä vähän aikaa. Nyt rönsyt on korjattu pois. Otin yhden kelloköynnöksen ja yhden keijunmekon sisäkuistille talvehtimaan, en ole ennen saanut niitä hengissä talven yli. Nyt ne näyttävät vielä olevan elossa.  Kukkapylvään päällä olevassa ruukussa näyttää muratti ihan elossa olevalta, vaikka multa on jäässä. Sinisarjat ovat kellarissa pimeässä talvehtimassa, ja niissä oli viimeksi käydessäni jo kalpeita alkuja tulossa mullasta. Myös ne pääsevät kasvihuoneeseen kevättä aloittelemaan, kunhan lämpötilat nousevat riittävästi.Kyllä kevään odottaminen on mukavaa!
Looking forward to the spring!

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Siementä multaan

Ensimmäiset kylvöt on sitten tehty. Käytiin eilen siemenostoksilla ja ostettiin kylvömultaa. Tänään kaivoin sitten tarvikkeet esille ja ryhdyin hommiin. Kylvin keijunmekkoa, jättiverbenaa ja uutta tuttavuutta, latva-artisokkaa. Tässä on vähän muitakin siemenostoksia.

Yesterday we bought some sowing compost and today I sowed my first seeds; Rhodochiton atrosanguineus, Verbena bonariensis and some artichokes.


Kylvöhommissa oli tietysti pari apulaista. Puutarhakissat suhtautuivat hommaan suurella huolellisuudella ja vakavuudella.

My little helpers took their work very seriously.Veera tarkisti mullan määrän ja haisteli laadun. Taisi vähän maistellakin.Käytin tällä kertaa turvepotteja. Kaksi latva-artisokan siementä ruukkuun, ruukut kastellaan niin, että turveruukku kastuu kunnolla. Sitten muovipussin alle ikkunalle.Tässä on vermikuliitin alla keijunmekon siemeniä. Avustajat nuuhkivat onko kosteus sopiva.Ahkerimmatkin avustajat väsyvät viimein. Välillä voi ottaa vähän rennosti.Mimmi hymyilee: siemenhommat on meillä hallussa!

Our hard working assistant is triumphant: it is easy when you know how to do it.

lauantai 8. helmikuuta 2014

Puutarhakissoille oma blogi

Puutarhakissat Mimmi ja Veera saivat oman blogin. Se löytyy tuon sivussa olevan linkin kautta, ja täältä. Tänään puutarhakissat kävivät ensimmäistä kertaa tutustumassa kasvihuoneeseen. Siitä kerrotaan blogissa.


Tänään oli pakko käydä hakemassa vähän kylvömultaa ja siemeniä. Ostin myös aasinkorvaköynnöksen töihin. Olen töissä sisustanut työhuonetta viherkasveilla ja räsymatoilla. Töissäkin on kiva viihtyä.


Multasormessa oli siemeniä 50 % alennuksella. Innostuin ostamaan jo vihanneksen siemeniäkin. Ajattelin myös kokeilla tuota latva-artisokkaa, tuleehan siitä koristeellinen kasvi ainakin. Löysin myös edullisia Keijunmekon siemeniä, 20 siementä pussissa ja hinta 1,40. Yleensä näistä saa pulittaa paljon enemmän. Ostin samantien 3 pussia. Löysin myös kauniin purppuran värisen hämähäkkikukan. Jättiverbenaa pitää tietenkin kasvattaa.

Nyt pitäisi malttaa vähän odottaa, vielä ei ole kiirettä kylvää mitään. Mutta ainahan voi valmistautua. Toivottavasti kevät tulee nopeasti. Sitten päästään nauttimaan näistä tunnelmista.


sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Siementarkastus

Kaivoin tänään esille siemenvarastoni. Keräsin samalla muut kylvöhommiin tarvittavat tavarat yhteen paikkaan. Syksyllä tulee aina heiteltyä välineet kaappiin vähän hujan hajan. Löysin myös sen siemenluettelon, olin siivonnut kirjahyllyä ja laittanut sen "talteen" toiseen paikkaan. Katselin myös puutarhakirjoja, että muistan mitä siemeniä täytyy hankkia.

I checked my seed collection today, as well as other equipment. Mimmi helped. She and Veera are definitely garden cats.


Mimmi auttaa järjestämisessä.

Minulla on kolme laatikkoa siemeniä, yksi yksivuotisille kukille, yksi monivuotisille ja yksi keittiöpuutarhasiemenille. Säilytän siemenet viileässä ja pimeässä kuistin kaapissa, jolloin ne säilyvät itämiskelpoisina useita vuosia. Aika hyvä valikoima tuntuu olevan vielä. Vihannesten siemeniä on hankittava vähän, mutta niillä ei ole kiire. Jättiverbenan ja keijunmekon siemenet ovat loppu. Voisi tilata jotain uutta tomaattilajiketta, ja Black Russian on melkein loppu. Pidämme kovasti Black Russian -tomaateista, niissä on hyvä rakenne ja ne ovat hyvän makuisia.

I have three boxes of seeds; annuals, perennials and kitchen plants. I keep the seeds in a cool place in the porch, so they last for several years. I seem to have plenty left. I'll need to buy some new tomato seeds, and some Veronica longifolia at least. We like Black Russian tomatoes most. They are delicious.


Kissat livahtivat viileälle kuistille ja löysivät heti tekemistä. Ihan selviä puutarhakissoja.


Löysin myös pussin kissanheinän siemeniä. Veera on tykästynyt heinän natusteluun. Pitäisi löytää jostain vielä multaa, joka ei ole jäässä. Ehkä voisi ostaa jo kylvömultaa pussin. Vielä ei voi oikein mitään kylvää.


Mimmi ja Veera auttavat mielellään kotitöissä. Tässä vaihdetaan lakanoita. Mukavaa, kun on puhtaat (karvaiset) lakanat kun viikko alkaa.

Mimmi and Veera like to help with the chores. Here we are changing sheets. It will be nice to sleep in clean (furry) sheets.