lauantai 24. toukokuuta 2014

Siistiä tulee

Meillä talon ja ympäristön siistimisviikot menossa. Toukokuun viimeisenä juhlitaan ylioppilasta, ja se on hyvä (teko)syy laittaa paikat kuntoon. Vaan kyllä on paljon tekemistä, onneksi on ollut lomaviikko, muuten ei olisi tullut mitään.

Mies on ahkeroinut ulkorakennuksen kunnostuksen kanssa. Se onkin kuin uusi, kun lautapinnat on uusittu ja kaikki on maalattu uudestaan.

We have been preparing the house and grounds for festivities. On the last of May our youngest is getting his student cap. There's a lot to do, but fortunately I've had a weeks' holiday. The husband has been doing a make over for the outhouse building.


Kasvihuoneen terassin rappu sai kaiteen. Terassilla ei ole vielä ehtinyt istahtamaan, mutta kaiteen yli on tullut maisemia katseltua ohimennen monta kertaa.


Uusi maalikerros tekee ihmeitä. Seinät on maalattu Uulan keittomaalilla, värinä Italianpunainen. Sen päälle on helppo maalata uusi kerros, harjaus vain ja maalaamaan.

A new coat of paint does wonders. We've painted the walls with Uula Nordic paint, which is an old fashioned cooked paint, used for houses in Finland for decades.  The shade is Italian Red.


Minä olen keskittynyt puutarhahommiin. Kukkapenkkien perkuussa riittää vielä puuhaa. Kasvihuoneeseen vein puulaatikot tomaateille ja tomaatit on jo istutettu. Kissat tykkäävät makailla helteellä kasvihuoneen viileällä betonilattialla.

I've been focusing on the garden. Weeding and raking, planting tomatoes in the greenhouse.Olen tehnyt myös maalaushommia, kasvihuoneessa tietenkin. Siellä on siisti maalata, eikä maalipintaan lennä roskia. Maali myös kuivuu nopeasti. Maalasin pienen yöpöydän ja kirppislöytölokerikon valkoiseksi.

I've also been painting, in the greenhouse. It is handy for painting, the paint stays tidy while drying and it is warm in there. I painted a side table and a small cubbyhole white.Vielä on tuhat hommaa tehtävä, leipomisetkin on vasta aloitettu, ikkunat ovat pesemättä ja siivotakin pitäisi. Pikkuhiljaa kaikki kuitenkin valmistuu, ja onhan tässä lomalla saanut nauttia ainakin loistavasta kesäsäästä.

I have a thousand tasks to do, I've barely started the baking, the windows are unwashed and the house untidy. Eventually everything will be ready, I hope. At least the weather has been magnificent.
 


maanantai 19. toukokuuta 2014

Lämpimän päivän touhuja


Kyllä on ollut ihanat ilmat. Luonto on puhjennut kukkaan oikein ryminällä. Kirsikan kukinta on hyvin runsasta, pörriäisiä on tullut vasta lähipäivinä. Olen saanut puutarhahommat vihdoin käyntiin kunnolla.

The weather has been lovely and warm. Everything blooms. The cherry flowers are abundant.
 


Kannoin kasvihuoneeseen tomaatinkasvatuslaatikot ja laittelin niihin kasvualustat valmiiksi. Heti kun yökylmät loppuivat, vein osan tomaateista kasvihuoneeseen. Pieniä taimia olen sinne kantanut joka päivä lisää.

I made ready the boxes, where I will grow my tomatoes. I have grown my own plants; Gardener's Delight, Marmande, Black Russian, Chocolate Chemj. I've also grown other little plants, summer flowers and herbs.


Kasvihuoneessa on ollut lämmintä 20-30 astetta viikonlopusta lähtien. Ostin sisä-ulkolämpömittarin, että saan vähän seurattua lämpötilaa tarkemmin. Istutin mm. Black Russiania, Gardener's Delightia, Chocolate Chemjiä ja Marmandea. Lisäksi minulla on paprikan taimia. Kurkku pitäisi vielä kylvää ja kesäkurpitsat.

Now that it's very warm, the temperature in the green house has been 20-30 degrees C.Nyt on huomannut ihan käytännössä, miten hyvä tämä iso kasvihuone on käytännössä. Sinne mahtuu paljon taimia ja lämpötila pysyy helteelläkin siedettävänä, kun molemmissa päissä on ovet joilla lämpöä voi säädellä. Korkeassa tilassa liika kuumuus nousee ylös. Vaikka yöt ovat olleet viileitä viime aikoihin asti, on sisällä tasainen lämpö ja kosteus, ja taimien päälle voi aina heittää harson lämmön pidättämiseksi.

This is my first real summer with the new green house. It has turned out to be very practical, with two doors and great hight, so that it won't get too warm. Even in cool weather the temperature is even and I can always cover the plants with a gauze. 


Kissatkin huomasivat miten viileä ja mukava on helteellä kasvihuoneen betonilattia. Ulkona oli aivan liian kuuma, jopa kissoille. Kasvihuoneessa kävi tuulenvire, kun ovet olivat auki. Veera chillaa.

Even the cats like to hang out in the green house in hot weather, as there's a nice breeze and the concrete floor is cool. Veera chilling out.


Istutin tänään ensimmäisiä kesäkukkia orvokkien jälkeen. Kokeilen tällaisia neilikoita korkeissa ruukuissa. Rautapataan ostin kahta erilaista markettaa, vaaleanpunaisen eri sävyjä.


Kirppislöytö, madonna.
Flea market find.


tiistai 6. toukokuuta 2014

Arkikuva 5/5

Harrastekirjahyllyni.


Suurin osa on puutarhakirjoja, jonkin verran sisustus-, entisöinti- ja remonttikirjoja. Käsityökirjat ovat muualla. Alahyllyllä sisustuslehtiä. Niitä on myös muualla. Olen parhaillaan käymässä läpi yläkerran vanhempaa osastoa. Selaan läpi, otan talteen parhaat jutut tai ideakuvat, heitän lehden kierrätyskoriin. Miten näitä kertyykin näin paljon. Lempilehteni on Lantliv, jonka tyyli mätsää omaani aika hyvin. Ostan myös satunnaisesti muita, pääasiassa ruotsalaisia ja englantilaisia sisustuslehtiä kuten Sköna hem, Drömhem, Country Living, Jeanne d'Arc Living. Kotiin tilattuna minulle tulee vain Kotipuutarha-lehti. Muut lehdet ostan irtonumeroina.

Ylemmällä hyllyllä oikealla on lainakirjaosasto. Luen englanniksi ja suomeksi. Lempilukemistani ovat anglo-amerikkalaiset (sis. kanadalaiset) naiskirjailijat, kuten Margaret Atwood, Siri Hustved, Carol Shields, Anita Shreve, Anne Tyler, Joyce Carol Oates, mutta myös muutamia miehiä kuten Paul Auster, Philip Roth, Don Delillo, Haruki Murakami (ei tosin anglo-amerikkalainen). Myös muutamia kotimaisia kelpuutan lukulistalleni, mm. Kreetta Onkeli, Merete Mazzarella, Märta Tikkanen. Jostain syystä kotimaiset kirjat eivät minua niin kiinnosta.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Arkikuva 4/5

Tämän aamun arkirealismi oli vähän liiankin inhorealistinen. Jouduin ajamaan Helsinkiin räntäsateessa kesärenkailla. Siinä sai kyllä arjesta ja maanantaista tuntumaa. Siksi tämä kuva.


sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Arkikuva 3/5

Tänään on koleaa, paitsi ihan aamulla paistoi aurinko. Jos sää säilyy näin kylmänä, hukun kohta taimiin. Sisällä on taimia ja viherhuoneessa on taimia. Lisäksi kylvän koko ajan lisää. Täytyyhän minulla olla kosmoskukkia ja zinnioita ja koristetupakkaa ja kaikkea. Kylväessä ei vain aina muista, että valmista kukkamaata on rajallisesti. Kesällä kuljeksin taimipottien kanssa ja yritän löytää jostain tyhjää multatilkkua, johon saisin mahtumaan edes yhden pienen kukan.

Tänään ruukutin pelargonin pistokkaita ja vaihdoin kelloköynnöksiä isompiin ruukkuihin. Jo pelkästään taimien kasteluun menee nykyään aikaa. Mutta kyllä kesä sitten palkitsee, kun joka paikassa kukkii.


Arkikuvassani on osa kasvihuoneessa olevista taimista. Olen virittänyt pöydän päälle kynttiläkruunusta roikkuvan harson, jonka vedän yöksi taimien ympärille. Lattialla ovat sinisarjaruukut sekä styrox-laatikoissa pieniä taimia. Tämä on salin puolta, joten lattia on tässä lämpimämpi (puulattia). Täytyy taas huokaista, miten ihana tämä kasvihuone on. Ainoastaan laskutilaa kaipaisin lisää. Täytyy kehitellä jotain siirrettävää pöytäsysteemiä tänne taimivaiheen ajaksi. Sitten kun tomaattilaatikot ovat paikallaan, ei tänne paljon pöytiä mahdukaan.

lauantai 3. toukokuuta 2014

Arkihaaste 2/5

Lauantai on minulle arkipäivä, niin kuin sunnuntaikin. Olen perinyt vanhemmiltani ja isovanhemmiltani aikamoisen työteliään luonteen. En oikein osaa viettää vapaata, varsinkaan kevät- ja kesäaikaan. Tänään arkeni alkoi aamupalan ja hitaan ja rauhallisen hesarin luvun jälkeen keittiön ja olohuoneen imuroinnilla. Sitten en malttanut enää olla sisällä, kun aurinko kutsui. Lähdimme kisujen kanssa tarkistamaan mitä uusia sipulikasveja oli noussut kukkaryhmiin.

Tänään urakkani oli ulkorakennuksen takana oleva seinusta, joka on ollut kesannolla. Siinä kasvoi aiemmin sekaisin vattua, nokkosta ja vuohenputkea. Mies oli jo aiemmin laittanut ihan seinän viereen suodatinkankaan ja kuorikekatetta, Istutimme muutaman uuden vadelman ja yhden karhunvadelman, ja siirsimme vanhoja vadelmia lähemmäs seinää, linjaan uusien kanssa. Sitten leikkasimme suodatinkankaasta kaitaleen, teimme siihen viillot vadelmia varten ja lisäsimme päälle kuoriketta.


Valitettavasti kuorike loppui vieläkin kesken, pari säkkiä menee vielä. Vadelmarivi ei vielä paljon näy, uudet ovat vasta silmuasteella. Oikealla kompostorimme, jota käytämme ruokajätteille. Huomaa miehen hienosti korjaama ja punamultaama seinä.

Huomenna taas uudet kujeet.

perjantai 2. toukokuuta 2014

Arkihaaste 1/5

Sain arkikuvahaasteen Jaanalta. Viisi päivää, viisi kuvaa arjesta. Koska olen ollut huono bloginpäivittäjä viime aikoina, voisin paikata sitä osallistumalla.

Tänään minulla on lomapäivä, joten olen ollut kotihommissa. Ulkona on melkoisen hyytävän kylmää, mutta siitä huolimatta olimme kisujen kanssa ulkona aamupäivällä. Siivosimme miehen kanssa pihan reunaan tilan polttopuille, jotka ovat tulossa tänään tai huomenna. Puut pinotaan kuivumaan kuormalavojen päälle.


Mukavaa perjantai-iltaa.