sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Puutarhakevään valmisteluja

Olen levännyt koko syyskauden puutarha-asioista täysin. En ole edes ajatellut puutarhaa. Minulle käy näin joka vuosi. Keväällä olen kuin hullu, kun pääsen mullan kimppuun. Alkukesä menee hyvin ja saan paljon aikaiseksi. Elokuulla into alkaa vähän hiipua. Syksyn tullen en jaksaisi edes raivata puutarhavälineitä pois. Mutta annahan kun vuosi vaihtuu, olen taas puutarhahullu.

Löysin Youtubesta puutarhavideoita ja olen katsellut viikonloppuisin mm. Monty Donin isännöimää Gardener's World -sarjaa. Heti alkoi sormet syyhytä siemenostoihin ja puutarhan suunnitteluun. Tilasin muutaman siemenluettelon ja selailin nettikauppojen siemenvalikoimia. Olen päättänyt keskittyä ensi kesänä perennojen kasvatukseen. Jätän kesäkukat muutamaan tarkoin valittuun lajiin.

Aloitin siemenostojen suunnittelun tietokoneelle, tein exceliin listan havittelemistani kasveista. Listani laajeni sisältämään kasvien ominaisuuksia, kuten kukan väri, korkeus, kukkimisaika, kylvöaika ym. ominaisuuksia. Lisäsin vielä kasvin nimeen hyperlinkin, josta pääsee katsomaan kasvin kuvaa.


En tietenkään aio hankkia kerralla kaikkia pitkällä listalla olevia siemeniä, eihän minulla riitä mikään tila niitä kasvattaa yhtenä vuonna. Nyt voin kuitenkin tehdä pidemmän ajan suunnitelman uusista kukkapenkeistä ja täydennysistutuksista, ja sitten kasvattaa taimia niihin pikkuhiljaa. Keräsin listalle lähinnä helposti kasvatettavia kasveja. Minulla on vähän huonoja kokemuksia esim. kylmäkäsittelyistä, en ole oikein saanut niitä onnistumaan. Vaikeammat kasvit voin sitten hankkia valmiina taimina.

Olen ihaillut Monty Donin käytössä olevia hyvänkokoisia ja vahvannäköisiä siementen kasvatuslaatikoita. Hänellä on isompi vedellä täytetty laakea astia, johon mahtuu kaksi pienempää laatikkoa, joihin siemenet istutetaan multaan. Kasteluvesi imeytetään altapäin. Olen yrittänyt etsiä hyviä kasvatusastioita kotimaisista nettikaupoista, mutta siellä on vain ohuesta muovista tehtyjä pieniä astioita, jotka eivät kestä ainakaan kahta kautta pidempään. Jos jollakin on vinkata hyvä nettikauppa, otan mielellään vinkkejä vastaan.


Laitoin myös kylvöpäiväkirjani exceliin. Minulla on ollut aiemmin iso ruutuvihko, johon olen tehnyt muistiinpanot kylvöistä, koulimisesta ja istutuksesta. Siinä on kyllä paljon tietoa, mutta eri vuosien vertailu on hankalaa, eikä kokemuksia ja vinkkejä ole kerätty systemaattisesti. Siemenluettelon teon innoittamana tein yksinkertaisen taulukon, jossa on kasvin kohdalla kylvöaika, siementen määrä, koulinta-aika, itäneiden ja koulittujen määrä, ulosistutusaika ja siihen voi lisätä sitten muita kokemuksia.


No, ainakin suunnitelma on hyvä. Katsotaan sitten miten luonto-äiti vaikuttaa toteutukseen. Viime kesä oli niin viileä ja sateinen, että ainakin vihanneskylvöt menivät ihan hukkaan. Mutta ainahan sitä noustaan, ja uusi kevät on toivoa täynnä.

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoiset on kasvatussuunnitemasi, toivottavasti kasvatuksesi onnistuvat hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikutteita on saatu Englannista. Täällä on tietysti toiset olosuhteet, mutta ne täytyy koettaa ottaa huomioon.

      Poista
  2. Vautsi mitä järjestelmällisyyttä! Hauskaa tuo, että olet kausiluontoinen puutarhahullu, sykleittäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskushan sen puutarhahullunkin on levättävä! Intohimo kuluttaa nopeasti.

      Poista
  3. Siemenexcel! Huippua! Mahtavaa, ihanaa, että jaksat olla noin innostunut. Terveiset sohvalta peiton alta, täysin ilman exceleitä terveisin Lissu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, vaatimaton sohva-Lissu, älä yritä. Kyllä mä tiedän, että kuitenkin oot sala-ahkera!

      Poista
  4. Todella perusteellinen olet, kun jaksat tehdä taulukot kylvöistä! Homma pysyy varmasti paremmin noin hanskassa, varsinkin jos kirjaa kaikki epäonnistumiset myös ylös. Eipä tule tehtyä samoja virheitä toiste, minulla kun tahtoo ainakin tuo puutarhadementia vaivata :). Onnea kylvöihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vain. Vielä kun muistaa sitten sen kirjaamisenkin! Hyvähän se on pohja olla, vaan pitää vielä täyttääkin. Mutta olet oikeassa tuossa virheiden kirjaamisessa, sekin on tärkeää. Kokemuksista oppii.

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin, ilahdun jokaisesta!