sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Kevättaulut lautasliina-decoupagella

Löysin tänään kaappeja siivotessani pienet kiilakehykset, jotka olen ostanut ties mitä askarteluprojektia varten joskus. Ehkä olisi aika laittaa ne käyttöön.


Kehys on neliskanttinen, 20x20 cm kokoinen. Muistan nähneeni jossain kirjassa lautasliina-decoupagella tehdyn taulun. Otan siis esille lautasliinavarastoni. Olen ostanut niitä joskus askartelukaupasta yksittäin ja kerännyt kauniita lautasliinoja aina niitä nähdessäni. Moni kahviliina on vilahtanut kylässä laukkuuni käyttämättömänä uutta tarkoitusta varten.


Lautasliinojen lisäksi tarvitaan vähän vettä astiaan, askarteluliimaa, esim. Eri-keeper, sakset, vähän isompi vesiväripensseli ja siis kehykset. En muistanut tarkkaa ohjetta liima-vesiseokseen, joten laitoin vähän näppituntumalla, että sain melko ohutta liima-vesiseosta.Lautasliinasta otetaan ensin valkoiset tai värilliset aluskerrokset pois, eli jäljelle jää vain ohut päällyskerros.


Sovitellaan kehyksen päälle ja leikataan liiat pois, niin että lautasliina yltää kehyksen reunojen päälle asti. Lautasliina tasoitellaan kuivilla käsillä suoraksi kehyksen päälle.Liima-vesiseos sekoitetaan pensselillä. Seosta aletaan varovasti töpötellä lautasliinan päälle aloittaen keskeltä. HUOM! Älä koske lautasliinaan kädellä, vaan ainoastaan pensselillä. Ole varovainen, ettet vedä pensseliä, vaan ainoastaan töpötät kevyesti vesi-liimaseosta niin että liina kiinnittyy alustaan.


Voit vetää hyvin varovasti kädellä ulkokulmasta lautasliinaa vähän kireälle. Etene keskeltä ensin yhteen kulmaan ja sitten toiseen kulmaan. Tee päällysosa ensin. Muista olla varovainen, ettei venyttämällä tule reikiä.


Töpöttele sitten varovasti reunat.  Voit leikata lautasliinan nurkista neliskanttiset palat pois, niin saat siistimmän kulman. Ota kehyksestä kiinni vain kuivasta kohdasta. Jos lautasliinaan tulee reikä tai pala nirhautuu pois, voit paikata laittamalla revityn palan reiän päälle suunnilleen samanlaisesta kohdasta lautasliinaa, liimaa samalla tekniikalla vesi-liimaseoksella. Revitty pala ei erotu niin hyvin kuin leikattu.


Jätä valmis työ kuivumaan rauhassa. Tein kolmen taulun sarjan vähän erilaisista lautasliinoista. Yhdistin teeman lisäämällä perhoslautasliinasta irtileikattuja perhosia kahteen tauluun.Lopputulos on mukavan keväinen. Ja nythän on jo kevätkausi, kun vuosikin on vaihtunut!


Mimmi ei jaksanut kauan askartelua seurata, vaan touhusi aikansa puhtaiden petivaatteiden kanssa ja nukahti sitten työhuoneen sänkyyn. Vieno kuorsaus vain kuului.

6 kommenttia:

 1. Voi, kuorsaava kissa on niin söpö... mikä on kyllä epäreilua kaikkia kuorsaavia ihmisiä kohtaan :-D
  Hienot taulut, ihanan keväiset tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Mimmin kuorsaus on kyllä suloista kuunnella. Kevättä odotellessa.

   Poista
 2. Kas, minullakin on kaksi tuollaista taulunpohjaa. Yksi on jo käytössä. Hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se näissä blogeissa on mukavaa, että aina löytää uusia ideoita. Toteutus ei tarvitse olla samanlainen, pääasia että saa inspiraation.

   Poista
 3. Voi Siuta miten aina jaksat keksiä ja vielä tehdä! Laiskempia huimaa pelkkä katsominen. Oikein hyvää, reipasta, toimeliasta 2016:tta toivotetaan teille! Rakkain terveisin Nimettömät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loman viimeisiä viedään, niin täytyy jotain muuta imuroinnin lisäksi tehdä, että tuntuu lomalta. On ollut kyllä ihan laiska loma, suklaan syönti pääduuni! Ei kannata kadehtia. Samaa toivotan teille.

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin, ilahdun jokaisesta!