torstai 7. elokuuta 2014

Muotopuutarhahaaveita

Katselin Monty Donin maailman kauneimpia puutarhoja TV:stä tässä viikolla. Hän vieraili useammassakin muotopuutarhassa, esim. Villandryssä Ranskassa ja Het Loon palatsissa Hollannissa. Katsellessa tuli sellainen kurin ja järjestyksen kaipuu puutarhaan, kun omassa puutarhassa on alueita, jotka ovat ihan vinksin vonksin.

I've been watching Monty Don's most beautiful gardens of the world. I've got an urge to get some order into my garden. I'd love to make a small formal garden.
 


Minua viehättää varsinkin sellainen tyyli, jossa on selkeät reunuskuviot jostain leikattavasta kasvista ja niiden muodostamiin alueisiin on istutettu kukkivia kasveja.Lisäksi voisi olla korkeampia kasveja tai rakenteita, kuten köynnöspyramideja siellä täällä.


Meidän pihamme on maalaistalon puutarha, joten kokonaisvaltainen muotopuutarha ei sinne oikein sopisi tyyliltään. Mutta jonkin pienen alueen voisi ajatella suunniteltavaksi vähän muotopuutarhan periaatteita noudattaen. Vaikkapa tämän kolmion tässä.

This little area would perhaps be suitable for my own formal garden. The tall thuja plant in the middle would have to stay, but I could move other plants into groups and plant low cut hedges.
 


Alueen keskellä kasvaa korkea tuija. Tuijan vasemmalla puolella on kolmen pallotuijan muodostama kolmio. Tulotien varteen olen kerännyt laventelin taimia. Muuten perennapenkki on mielestäni vähän sekava, heittopenkki, jonne on siirretty taimia muualta, ja jota on täydennetty sattumanvaraisesti heräteostoksilla. Oikeassa reunassa on vanhaa lupiinia, joka on vaikea hävittää pitkän paalujuurensa takia.


Täytynee ottaa mitta esille ja mitata ja piirtää alueesta kuva ja merkitä siihen kasvit joita ei voi tai halua siirtää. Sitten voisi miettiä reunaratkaisuja ja mahdollisia kuvioita ja täytettä niihin. Eräässä toisessa puutarhassa oli esimerkiksi kaunis yhdistelmä punahatusta ja jättiverbenasta. 

I'll have to get measuments of the area and draw up a plan. Below is one very nice combination of Echinacea purpurea and Verbena bonariensis. If you picture a cut hedge around it, I think it looks lovely. Tulips in the springtime. Pink and blueish.Onkohan sitä koskaan tyytyväinen omaan puutarhaansa, vai pitääkö aina olla suunnittelemassa uutta ja muuttamassa vanhaa? Mutta kun maailma on niin täynnä kaikkea kaunista, ja kun sitä haluaa sen kaiken itselleen. Huoh. Lopuksi rauhoituksen vuoksi kuva Veerasta. Hän osaa ottaa iisisti ja näyttää samalla kauniilta.

I wonder if I can ever be satisfied with my garden as it is. I always want something else, something more beautiful, something different. Well, here's Veera, who can look calm and beautiful at the same time.


Muotopuutarhakuvat on otettu kameralla taulu-tv:stä, mikä selittää huonoa kuvanlaatua.
The formal garden pictures are camera shots from the tv, which explains the poor quality.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin, ilahdun jokaisesta!