sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pöhkö pesä ja vihreät


Yritin tehdä pääsiäiseksi jotain koristeita. Sain aikaan tämän pöhkön pesän. No, onhan se luonnonvärinen, eikä keltainen. En erityisemmin pidä keltaisista koristeista. Pyörittelin pesän villiviinin oksista ja kaadoin sisään höyheniä. Nämä pienet höyhenet ovat sitten hankalia; muovipussissa ne sähköistyvät ja tarttuvat joka paikkaan, paitsi sinne minne yritän niitä laittaa. Laitoin sitten pilkullisia karkkimunia vielä pesään. Kanaverkkoa vähän ympärille ja siinä. Hohhoijaa, pitäisiköhän mennä jonnekin koristelukurssille.

Sain sitten jotain aikaankin tänään; kävin ulkorakennuksen vintillä laskemassa ja mittaamassa vanhat ikkunat sitä kasvihuonetta varten, jonka teemme (ihan varmasti!) tuohon ulkorakennuksen päähän. Ikkunoita oli kaikkiaan 38 kpl + pari pientä kehystä. Ajattelin ettei niistä vielä mitään synny. Tein sitten excelillä summittaisen piirustuksen rakennuksen päädystä, kun ei parempaa piirustusohjelmaa ollut. Tein excelin ruuduista neliön muotoiset ja päätin että ne ovat 10x10 senttiä. Piirsin päädyn (reunaviivoilla!) ja aloin sijoittaa siihen ikkunoita periaatteella että pystyyn tulee koolingit n. 100 sentin välein ja vielä väliinkin tukipuu. Ikkunat olivat leveydeltään 47-54 cm. Laittelin niitä sitten päätyyn ja ruksasin ikkunaluettelostani samalla käytetyt pois. Yllätyksekseni sain melkein koko päädyn täytettyä olemassa olevilla ikkunoilla, vieläpä symmetrisesti sijoitettuna. Muutama liian korkea jäi vielä ylikin.


Tässä näkyy tekninen kypsymättömyyteni; en keksinyt muuta tapaa saada kuvaa tänne kuin ottamalla tietokoneruudusta valokuvan, joten siksi kuva on niin huonotasoinen. Mutta periaate siitä näkyy kyllä.Tämänhetkiset taimet ja kylvökset ovat tässä. Tomaatteja on vasta 8 kylvettyä Gardener's Delightia, kirsikkatomaattia. Etualalla oleva laatikko on jättiverbenaa. Se itää tosi hitaasti. Ruukuissa on rucolaa, basilikaa ja timjamia. Pikkupoteissa on kelloköynnöstä ja (huokaus) paria lajia kärhöjä (Clematis fusca ja integrifolia), joita yritin jo viime keväänä saada taimelle, turhaan. Koetan vielä uskoa, että niistä tulee jotain, etteivät raukat masennu. Viimeksi ne olivat ulkona itämässä, nyt kokeilen idättää sisällä. Olisikohan jollain kokemusta niistä?

Ikkunassa on muuten perjantain kirppislöytö, tiffanytähti 3 eurolla. Ostin toisenkin sellaisen. Tulevaan kasvihuoneeseen, tietysti! Ostin myös 2 euron violetin trikoopaidan ja 5 euron peltitarjottimen, jossa nuo vasemmanpuoliset taimet ovat.


Talvetin sinisarjani tällä kertaa viileällä kuistilla, kun ne eivät jotenkin osanneet siitä itse mennä kellariin. Heitin vain säkin päälle että ovat pimeässä. Kuitenkin ne alkoivat säkin alla tehdä vihreää jo tammikuussa. Niille pitäisi laittaa lisää multaa ja aloittaa ravinnekastelu. Näyttävät aika ruipeloilta. Nämä ovat viimekeväisiä juuria, viime kesänä ne eivät vielä kukkineet lainkaan. Sinisarja kuulemma pitää pienehköstä ruukusta. Nämä on kuitenkin varmaan jo ruukutettava vähän isompiin.

Onneksi ensi viikolla on pääsiäinen ja minulla vapaapäivä torstaina, 3 päivän tynkäviikko töissä. Kotona tuntuu olevan nyt niin paljon puuhaa, ettei ehtisi enää töihin.

I've been drawing up plans for my coming green house. I'm making the front side out of old windows. I drew up a plan on excel and tried to match my windows in the space. Surprisingly enough, there's almost enough windows for the whole wall.

Something green; my African lilies (?) have started to grow and I have some seedlings too; rucola, basil, thyme, and I'm expecting my tomatoes (Gardener's Delight) to come up any day now.

2 kommenttia:

  1. Oho, aika sisukas olet kun olet piirtänyt excelillä! Mutta hyvinhän se käy näköjään tuohonkin hommaan, kun keksii ja osaa.
    En ole mikään sinisarjaspesialisti, mutta olen minäkin kuullut että ne kukkivat vasta kun niillä on ahdasta ruukussa. Jättäisin ne noihin ruukkuihin, missä niillä näyttää olevan yllin kyllin tilaa - ne yksilöt, joita olen nähnyt kukassa, ovat tosiaan olleet ruukussa laitoja myöten piukassa!

    VastaaPoista
  2. Heh, minkä insinöörin maailma minussa menettääkään! Meillä käytetään töissä exceliä aika moneen juttuun, mutta en ole sitä ennen piirtämiseen käyttänyt, ja aika kökkö ohjelma se siihen onkin.
    Joo, olen kuullut samaa sinisarjoista ja niiden kukkimisesta. Viime kesänä nämä vain kituuttivat, lämpimän ilmanalan kasveja kun ovat, ja kesä oli sellainen kuin oli. Mutta kunhan saavat kunnon multaa ja vähän lannoitetta, niin eiköhän ne ala piristyä.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin, ilahdun jokaisesta!