sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Raaputusväsymystä

Eilen oli hieno ilma, tänään vähän kylmempi ja tuulisempi. Olen katsellut puutarhaa; kukaan ei ole haravoinut! Yleensä olisi näin monen kuivan ja hyvän päivän jälkeen piha haravoitu. Nyt on tuo kasvihuoneprojekti vienyt ajan ja innon. Kukkapenkkejä olen saanut putsattua jonkin verran, mutta muuten on puutarha täysin laiminlyönnin tilassa.

,


Näitä on duunattu. Tässä ensimmäiset viisi ikkunaa ulkopuolelta valmiina. Sisäpuolelta vielä kaksi maalauskertaa jäljellä ja sitten pesu ja ylimääräisen maalin siistiminen ikkunalasilta ja valmis. Lauantaina oli hyvä päivä maalata, ikkunat kuivuivat hyvin auringossa ja tuulessa. Yöksi olen nostanut ne sisälle jatkokuivumaan.

Raaputin viikonloppuna kolme ikkunaa melkein valmiiksi (raaputus = kitin poisto, lasinaulojen poisto, lasin varovainen irrotus, loput kitit pois, puitteiden raaputus kuumailmapuhaltimen avustuksella). Lievää vahvempaa raaputusväsymystä havaittavissa. Tänään jouduin jättämään viimeisen ikkunan sisäpuolen kesken, kun ei kertakaikkiaan enää hotsittanut. Raaputin sitten yhden roskiksen puhtaaksi. Roskia viedessäni bongasin metalliroskiksen viereen jätetyn lankakorin, joka oli ihanasti ruostunut ja josta oli muovipäällys irtoillut sieltä täältä. Mieleen tuli heti kasvihuone; sinne kävisi tuollainen ruostunut kori bioroskikseksi, kun laittaa siihen paperipussin sisään. Tässä kuvassa on vielä pohjasta valkoinen muovi poistamatta. Ihan kiva tuli, minusta. Eikä maksanut mitään.


Minulla on myös tällainen metallipöytä, vanha sairaalapöytä, luulen niin. Se on toiminut ennenkin kasvihuoneessa. Olen miettinyt aikaisemmin sen maalaamista, mutta nyt en ole niin varma. Voisikin raaputtaa siitä nykyisetkin maalit pois. Tai jättää tuollaiseksi. Siitä on kadonnut alempi lasitaso jonnekin. Siihen voisi laittaa tietysti lasin, niin saisi hyvää taimitilaa.


Kasvihuoneen pääty on jo melko valmis ulkoa päin, ikkunat vain puuttuu. Mies on ahkeroinut. Vanhat päädyn vuorilaudat käytetään uudestaan. Ollaan naurettu miehen kanssa, että meillä on oma noutovarasto tuolla liiterissä ja verstaassa. Niin paljon kaikenlaista rakentamiseen kelpaavaa sieltä löytyy. Löysin oven saranoihinkin sopivat vastakappaleet sieltä. Oikeaa rahaa on mennyt vasta maaliin, pellavaöljykittiin ja sementtiin.


Krookukset kukkivat. Olen laittanut liian vähän niitä, olisi paremman näköistä kun olisi paljon. Ensi syksynä lisää.Been scraping windows again. A bit tired of it. A lot actually. Five windows ready except for the inside paint. I found a wire basket beside the metal rubbish bin. It was nicely rusty, the white plastic wire flaking. I scraped it off and got a nice rusty wire basket for biowaste in the green house. I can put a paper bag inside. I also have a metal table that used to be a hospital side table. Nice and rusty. If I replace the missing shelf with a glass it makes room for plant pots.

4 kommenttia:

 1. Heh, mä niin ymmärrän tuon dyykkauksen! Tosi hieno lankakori, voi että, heti alkoi mielikuvitus lentää mihin kaikkeen sitä voisikaan käyttää. Vuorattuna vaikka oliivipuun kasvatukseen! Olisi makeeta, jos vaikka käyttäisi sanomalehtiä niin, että kerros niitä näkyisi tuolta väleistä.
  No joo. Itse dyykkasin saaren rannan roskiksilta toissapäivänä vanhan valurautaisen pikkuhellan. Se vaan oli niin kaunis ja rujo... luukut puuttuu ja levyt, mutta näin sen sieluni silmin uuden ruukutus- ja puutarhatyöpisteessäni, siis jota en ole vielä edes alkanut rakentaa kuin mielikuvituksessa vasta. Mutta kun siihen levyjen tilalle sais ihanat pyörylät mehitähtiä, ja uunilokeroon vaikka työkaluja... you know...
  Tuosta tulee maailman upein orangeria! Kyllä kannatti, tulet ajattelemaan sitten jälkeen päin.

  VastaaPoista
 2. Valurautahella! Olen kateellinen! Hieno löytö. Sitähän voi käyttää vaikka mihin. Se juuri on noissa roskislöydöissä hienoa, ett mielikuvitus alkaa heti kehittelemään uusia käyttötapoja. Vähän aikaa mietin tuon korin kanssa, että onko sille käyttöä. Mutta kun roskiksesta ottaa, voi viedä takaisin roskikseen jos ei sit olekaan käyttökelpoinen. Ja tämä kyllä jää. Harmittaa vieläkin kun en ottanut kerran roskiksen viereen jätettyä kulahtanutta pelastusrengasta... menin ajattelemaan mitä mies sanoo. Hän ei aina osaa arvostaa löytöjäni. Hyvä että nyt pidin pintani.

  VastaaPoista
 3. Voi mahtava millainen orangeria teille on tulossa! Jään jännittyneenä seuraamaan. Tsemppiä vain, kyllä tuo on vaivan arvoinen juttu, joka tulee tuottamaan teille suunnatonta iloa ja mielihyvää! Hieno löytö tosiaan tuo kori!

  VastaaPoista
 4. Kiitos tsempistä! Sitä tarvitaan. Into on ollut päällä jo pitkään, vaan välillä pitäisi tehdä muutakin, niin kuin esimerkiksi haravointia. Toisaalta pitää saada ikkunat "päälle", että saa kasvit ajoissa orangerieen. Vaan stressiä ei passaa ottaa näistä hommista, puutarhan pitää olla nautinto!

  VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin, ilahdun jokaisesta!