lauantai 6. heinäkuuta 2013

Seitsemän päivää ilman ikkunoita

Lomalla jo viikon verran. Kävimme reissussa äidin luona ja mökillä. Rankkaa oli sielläkin, mutta ei ikkunan raaputusta viikkoon.

Äiti oli mukana mökillä pari tuntia, kaatui ja ranne murtui. Istuin hänen kanssaan päivystyksessä, röntgenissä, lääkäriä odottamassa. Käsi kipsattiin. Edellisellä reissullamme äidin solisluu oli juuri murtunut. Ehkä äidin paikka ei ole enää yksin omakotitalossa.


Teimme sitten vierailun ajan puutarhatöitä, siivousta ja ruoanlaittoa. Viikkasin puhtaita vaatteita kaappiin ja pesin monta koneellista. Heitin salaa vanhentuneet ruoat roskikseen. Veimme lehdet ja mainokset paperinkeräykseen. Käytimme äitiä isän haudalla, istutimme kukat haudalle. Koko vierailun ajan riitelin äidin kanssa. Näin meillä aina on ollut, ja taitaa olla vastakin. Olemme kumpikin liian lujatahtoisia.


Kävin äidin kirjahyllyä läpi ja löysin muutaman kirjan mukaan. Värikuvakasvio vuodelta 1964, Mitä-Missä-Milloin Puutarhakirja vuodelta 1956, Kotikokin voileipäpöytä vuodelta 1956. Lisäksi kirjan, johon oli sidottu Kotia kohti -lehtiä vuodelta 1916, Suomen Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen äänenkannattaja. Äiti on kerännyt aapisia ja muita koulukirjoja. Hän oli ala-asteen opettaja.

Visiting mother. We spent two hours in the country house and mother fell down and broke her wrist. I spent hours with her at the hospital, waiting for the x-ray, then for the doctor. The hand was put in a cast. Maybe it is not the best solution anymore to live alone in a house.

We spent the time doing gardening, cleaning and cooking, washing clothes and folding them away. We took mother to visit dad's grave and plant flowers there. I quarrelled with mother the whole time. This is how it has always been. We are both too strong minded.

Kotona taas. Löysin tänään kirpparilta kaikkea kivaa kasvihuoneeseen. Laitan myöhemmin kuvia. Maalasin tänään pari juttua. Huomenna alkaa taas ikkunoiden raaputus.

Tänään soi ovikello. Ovella oli nainen kissanpentu sylissä. Kyseli tiedänkö kenen kissa. Epäilin sitä naapurin kissanpennuksi. Naapurit eivät olleet kotona, vain koira haukkui sisällä. Nainen sanoi, että pentu oli leikkinyt koko päivän heidän pihallaan, mutta nyt heidän täytyi lähteä. Lupasin palauttaa kissan naapureille ja sain pehmeän pennun syliini.Kissa oli hyvin luottavainen ja tutki rohkeasti paikkoja. Keittiössä se meni heti Miirun kupille syömään kuivamuonaa ja juomaan vettä. Laitoin sille kissanruokaa ja kissa söi nälkäisenä. Miiru oli yläkerrassa eikä tiennyt koko vierailusta mitään. Sitten pentu tutki vähän paikkoja ja väsähti. Kissa kehräsi sylissäni kun katsoin formuloita, nukahti katsoessani luonto-ohjelmaa ja Pullmannia. Naapurit tulivat kotiin ja kävin palauttamassa kissan. Huokaus.


The neighbours' little kitten visited us today. I held her in my lap for a couple of hours, while she slept. She was lovely. I returned her when the neighbours got home. Sigh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin, ilahdun jokaisesta!