keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Kevätkierros pihalla


Kauan kaivattu loma! Tein tänään ikkunankittauksen ja muun päivätyön jälkeen kierroksen pihalla. Kukassa oli ainakin jouluruusu. Ilta-auringossa kukat oikein hohtavat.
 

Krookukset vasta alkavat työntää terälehtiään aurinkoon. Nämä ovat viime keväänä istutettuja, uusimpaan kukkapenkkiin. Helmihyasintit ovat aikaisimpien kevätkukkijoiden joukossa.Kasvimaalle unohtunut mintturuukku tuoksuu ihanalle; pienet mintunlehdet työntyvät jo mullasta. Kumma ettei ruukku ole särkynyt pakkasessa. Vieressä pilkottaa sormustinkukan lehtiruusuke. Niitä ilmestyy esille milloin mistäkin. Raparperin ihanat punaiset lehtinuput ovat hyvässä kasvussa.

 Vaurioitakin on tullut talven aikana. Tämä vaaleanpunainen rhodolajike on tainnut palelluttaa latvalehtensä, tai sitten nämä ovat aurinkovaurioita. En laittanut varjostusverkkoja tänä keväänä.


Näkymä kasvihuoneesta pellolle tulee olemaan hieno. Tuohon aukkoon tulevat ikkunalliset ovet. Ilta-auringossa ei kasvihuone enää kylve valossa, ainakaan näin keväällä kun valo tulee alhaalta. Mies sai laitettua vintin väliseinän pari päivää sitten. Se on tehty - kierrätyshengessä tietysti - vanhan saunan paneleista, joista on leikattu kantti pois ja käännetty nurja puoli päällepäin. Olen tutkiskellut Panu Kailan kirjasta maitomaalin teko-ohjetta. Maaliin tulee rasvatonta maitoa, sementtiä tai kalkkia ja titaanivalkoista kuivapigmenttiä. Yksinkertainen ja halpa maali. Ajattelin kokeilla sitä tuohon seinään. Sen pitäisi kestää ihan ulkokäytössä jopa 30 vuotta. Se riittää kyllä minulle.


Raaputin tänään vähän ikkunoita ja pohjamaalasin kaksi ikkunaa ja laitoin kahteen ikkunaan lasin ja pellavaöljykitit. Oli tosi tuulinen päivä, aamupäivällä oli melkein lämmin.

Onnistuin nappaamaan eilen illalla kuvan Miirusta keittiössä. Se menee nykyään karkuun jos yritän kuvata sitä. Muistaa vielä eläinlääkärireissun varmaan, ja luulee että yritän ottaa sitä kiinni.


I made a tour of the garden this evening. Not many flowers yet, just the white hellebores and pearl hyacints. The crocuses are just starting to bloom. I'm on leave for a week, so I have time to scrape windows during the day. I put glass and putty on two windows today. I'm thinking of making my own milk paint (casein) for the inner wall of the green house. It contains milk, cement and titanium white colour powder. It should be durable for up to 30 years.

2 kommenttia:

  1. Kylläpä siellä onkin kaikkea ihanaa! Jouluruusussa on huikean paljon kukkia. Kasvihuoneesta tulee niin ihana, jos sinä et pysty muuta ajattelemaan kuin sitä, niin minä en osaa muuta ikinä sanoa näissä kommenteissa :-D

    VastaaPoista
  2. Odotan innolla mitä kaikkea pihalta nouseekaan. Olen joka vuosi istuttanut syksyllä muutaman sataa sipulikukkaa ja on aina yhtä ihanaa keväällä katsoa mitä sieltä nousee. Tuo kasvihuonekuume on kyllä rasitekin; olen muutamana aamuna herännyt neljän-viiden aikaan ja alkanut miettiä mitä kaikkea ihanaa sinne tulee. Pikkaisen ylikierroksia!

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin, ilahdun jokaisesta!